Cum au murit, de fapt, Nicolae şi Elena Ceauşescu! Avocatul familiei Ceauşescu, dezvăluiri despre proces

Mirela Apostol  
înStiri de ultima ora
06/12/2019, 15:16
Cum au murit, de fapt, Nicolae şi Elena Ceauşescu! Avocatul familiei Ceauşescu, dezvăluiri despre proces
Nicolae Ceauşescu, în timpul unei întâlniri. Sursa foto: Hepta

Se împlinesc 30 de ani de când Nicolae şi Elena Ceauşescu erau executaţi. Au avut parte, înainte, de un proces, iar avocatul lor de atunci a făcut dezvăluiri despre cum a decurs totul.

Constantin Lucescu a fost avocatul familiei Ceauşescu în procesul care a avut loc la Târgovişte şi îşi aminteşte cu groază cele întâmplate atunci.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Avocatul de la procesul soţilor Ceauşescu, dezvăluiri după 30 de ani

„Ce poate simți un om care participă la o crimă, care crede că prin actul lui de cruzime și al celorlalți poate deschide porțile democrației. Românul simplu, românul neacademician, spune un lucru esențial: cine seamănă vânt, va culege furtună.

N-am făcut în ’89 decât să semănăm vânt. Toată lumea vorbește de un proces. Vă rog să scoateți din conotația acestei discuții cuvântul proces. Pentru a discuta de un proces, am fi avut nevoie de un rechizitoriu.

Pentru a putea să avem un rechizitoriu valid, trebuia să avem incriminări, o expertiză medico-legală, pe care noi am complinit-o cu doctorul Verdeș pe care l-ați văzut că l-a prezentat colonelul Boieru și care le-a luat o tensiune. Este de râs.

Cum au murit Nicolae şi Elena Ceauşescu, de fapt: „Crimă oribilă”

Pentru a fi avut proces pentru o revoluție, trebuia să avem o revoluție. Și dacă stau bine să mă gândesc, eu sunt doar jurist – nu am calitatea de istoric, de politolog -, da, din puțina carte pe care am învățat-o, ca să avem o revoluție trebuia să am un program, o subvenție și mijloace de realizare.

Am avut un singur lucru: ‘ce-ai făcut în ultimii cinci ani?’ și ‘hai să ne batem care să punem mâna pe putere'”, a spus Constantin Lucescu la Antena 3.

În opinia acestuia, moartea soţilor Ceauşescu a fost o crimă: „Lovitură de stat cu o crimă oribilă. Este opinia a mea, însă, și nu pot să-mi arog dreptul de a da un verdict definitiv. (…)

După crima umană pe care noi am făcut-o am făcut a doua și cea mai importantă crimă care duce la desconsiderarea statului și a instituțiilor statului. Instituția cea mai importantă este justiția.

Toată străinătatea a criticat modul în care nu a existat proces. Iar noi am căutat în continuu să-i spunem proces. La ce să-i spunem proces? Domnul Gelu Voican, ca și rechizitoriu, făcea acele acte prim martie 1990. Păi cum am făcut noi dosar 1/90, pe 25 decembrie? Aveam elemente de premoniție? (…)”, a mai spus Lucescu pentru aceeaşi sursă.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×