Cum arată coronavirusul, de fapt. Imaginea de la microscop pe care o caută mulți pe internet VIDEO

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 09:35
Cum arată coronavirusul, de fapt. Imaginea de la microscop pe care o caută mulți pe internet VIDEO

Cercetătorii au făcut publice imagini microscopice cu temutul coronavirus, patogenul mortal care a luat mii de vieți și s-a răspândit în sute de țări de pe aproape toate continentele. Acum putem să vedem exact cum arată coronavirusul.

Cum arată coronavirusul, de fapt

Fotografia de mai jos, de la Facultatea de Medicină LKS a Universității din Hong Kong, arată exact cum arată coronavirusul. Putem vedea copii ale noului coronavirus eliberate de pe suprafața unei celule infectate. Așa se răspândește de fat în organism temutul virus. Unitatea de măsură pe care o vedeți în colțul din stânga jos este micrometrul, o mie de milimetri.

Virusurile au un diametru cuprins între 20 nanometri – un nanometru este o mie de micrometri – și 1 micrometru. „Fiecare celulă infectată produce mii de noi particule de virus infecțioase care pot continua să infecteze celule noi”, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Hong Kong.

Cum arată coronavirusul, de fapt
Cum arată coronavirusul, de fapt

De unde îi vine numele de coronavirus

Cercetătorii de la Institutul Doherty din Australia au lansat un videoclip care arată noul coronavirus în cultura celulară.

Mike Catton, directorul adjunct al institutului, a declarat că testele de anticorpi bazate pe virusul cultivat în laborator ar putea ajuta la determinarea capacității de răspândire și a mortalității acestuia și poate măsura eficacitatea vaccinurilor aflate în studiu, potrivit unui comunicat publicat pe 29 ianuarie.

Coronavirusurile sunt comune la multe specii de animale, cum ar fi cămilele, bovinele, pisicile și liliecii. Uneori, tulpinile se mută și se răspândesc de la animale la oameni, așa cum se știe că s-a întâmplat în decembrie 2019 într-o piață de pește din orașul chinezesc Wuhan, unde se vindeau și animale vii.

Familia coronavirusului este una mare și include răceala comună, pneumonia, SARS și noul coronavirus care se răspândește acum pe întreg globul pământesc.

Diferitele tulpini pot provoca afecțiuni foarte diferite, dar toate au un lucru în comun: o structură externă care prezintă vârfuri asemănătoare coroanei. De aici și-a câștigat numele de corona virus. Chiar cu ajutorul vârfurilor respective care formază ”coroana” virusul se agață de celulele sănătoase și le infectează.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×