Coronavirusul denumit covid-19 a infectat mai mult de 82.000 de oameni la nivel mondial, iar această epidemie a dus la decesul a puțin peste 2.800 de oameni. În acest context, toți mai mulți oameni se întreabă cum ar putea această răspândire a virusului să se încheie mai repede.
Cât de contagios este coronavirusul
Înainte de a prezice cât de mare ar putea deveni o epidemie, sau cum s-ar încheia, oamenii de știință trebuie să descopere mai întâi cât de contagios este virusul.
Guvernele și agențiile de sănătate publică din lume încearcă să trateze persoanele infectate și să țină sub control răspândirea virusului covid-19, în timp ce oamenii de știință folosesc diverse metode de calcul pentru a estima cât de contagios este noul coronavirus și cât de mult s-ar putea răspândi.
Astfel, un model prezentat de mai mulți cercetători arată că vârful cazurilor de persoane infectate va fi în această lună.
Principalul factor determinant în aceste modele este denumit R0 și reprezintă rata cu care o boală este capabilă să se răspândească în rândul populației susceptibile. În cazul unei boli noi, cum este covid-19, aproape toată lumea este susceptibilă, acesta fiind de altfel primul scenariu pentru o epidemie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
O persoană infectată cu noul coronavirus va transmite boala la mai mult de două persoane
În cazul coronavirusului, R0 este 2,3, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată va răspândi agentul patogen la 2,3 persoane, în medie, pe parcursul bolii.
„Cu cât acest indice este mai mare, cu atât epidemia se va propaga mai mult”, a declarat David Fishman, epidemiolog în cadrul Universității din Toronto, informează Washington Post.
Pe măsură ce o epidemie se răspândește, numărul persoanelor neinfectate scade. Creșterea ratei unei epidemii este descrisă de numărul efectiv de reproducere, sau Re. Odată ce această valoare scade sub 1, epidemia va înceta să se răspândească.
Cu toate acestea, în lumea reală populația nu este complet izolată. Astfel, o persoană bolnavă ar putea părăsi grupul de unde a luat infecția și va călători către un alt grup, unde va infecta un alt eșantion. De altfel, am observat acest model foarte clar în cazul răspândirii covid-19.
În cel mai sumbru scenariu, o epidemie se sfârșește după ce toată populația susceptibilă a fost infectată, dar acest lucru nu se va întâmpla în lumea reală, întrucât o epidemie nu afectează populația uniform.
Unii oameni, cum ar fi casierii din supermarketuri sau doctorii, intră în contact cu mulți oameni în fiecare zi, în timp ce alții interacționează doar cu una sau două persoane.
„Epidemiile reale, fie că e vorba de covid-19 sau ciumea neagră din Londra din 1666, se împrăștie, crește numărul infecțiilor, această creștere devine tot mai mică, stagnează, apoi numărul cazurilor infectate începe să scadă”, a mai spus Fishman.
Astfel, nu trebuie să așteptăm ca o epidemie să se răspândească în toată lumea pentru a se încheia. Carantinele și măsurile de igienă au rolul de a încetini o epidemie prin limitarea abilității infecției de a se răspândi.
Încetinirea răspândirii virusului
În cadrul unei simulări făcute de oamenii de știință, dacă o treime dintre cei care ar avea o astfel de boală ar purta măști medicale și mănuși de protecție, șansele ca boala să se răspândească ar fi mult mai mici.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că nu recomandă folosirea măștilor medicale de către cei care nu sunt infectați cu noul coronavirus, ci ar trebui folosite de către persoanele purtătoare de covid-19 și de cei care intră în contact apropiat cu bolnavii.
Carantina ar putea, de asemenea, să limiteze numărul de persoane expuse la afecțiune. Drept urmare, dacă persoanele purtătoare de virus ar sta în carantină până când nu ar mai prezenta urme ale covid-19, acest lucru ar contribui masiv la încetinirea răspândirii epidemiei.
Carantină perfectă nu există (ar presupune ca un pacient să fie izolat înainte să fie confirmat cu afecțiunea respectivă), astfel că este extrem de important ca bolnavul să fie izolat cât mai repede pentru a limita șansele de răspândire a bolii.
Eforturile pe care le fac în acest moment autoritățile din țările unde virusul a fost confirmat, inclusiv România, vor decide cursul acestei epidemii. Doar dacă guvernele, instituțiile, medicii și oamenii își fac treaba corespunzător vom vedea o linie descendentă a numărului de infecții.