Cum a murit Eugenia Bosânceanu! Actrița s-a stins în ziua de Crăciun

Ana Chivu   
in Stiri de ultima ora
26/12/2018, 21:02
Cum a murit Eugenia Bosânceanu! Actrița s-a stins în ziua de Crăciun
Eugenia Bosânceanu s-a stins din viață la 93 de ani!

Actrița Eugenia Bosânceanu s-a stins din viață în Ajunul Crăiunului, la vârsta de 93 de ani, coform anunțului Uniunii Teatrale din România (UNITER). Cunoscuta artistă s-a născut pe 8 februarie în anul 1925, la Botoșani. Femeia era cunoscută datrită rorurilor din „Sieranevada” şi „Poziţia copilului”.

De asemenea, aceasta a jucat în filmele celor mai buni actori din generația trecută.  Eugenia Bosânceanu a avut, după facultate, un mic rol în „Ciulinii Bărăganului”, o ecranizare făcută după romanul cu același nume lui Panait Istrati, o coproducţie româno-franceză coregizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes

Cum a murit Eugenia Bosânceanu?

Cunoscuta artistă a murit la vârsta de 93 de ani, în ziua de Ajun. Înmormântarea actriței a avut loc în ziua de miercuri, la Cimitirul Sfânta Vineri din București. Artista a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1952. După terminarea facultății, a apărut în unele din cele mai cunoscute filme ale anilor trecutți, porducții care au primit numeroase premii și au fost apreciate enorm de publicul român: „Capace” (2017) – rolul mama, „Sieranevada” (2016), „Poziţia copilului” (2013) – bunica lui Angheliu;

„Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” (2009) – A doua gospodină; „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber” (2009); „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007) – mama dlui Bebe; „Margo” (2006), „Maria” (2003) – mama lui Ion; „Binecuvântată fii, închisoare” (2002) – Saveta; „Occident” (2002) – Tanti Leana; „Triunghiul Morţii” (1999); „Train de vie/ Trenul vieţii” (1998). Talentul extrem de mare i-a permis să aibă roluri extraordinare de-a lungul carierei sale.

Filmografie

 

  • Ciulinii Bărăganului (1958)
  • Când primăvara e fierbinte (1960)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964) – Domnica
  • Răscoala (1965)
  • Domnișoara Iulia (film TV, 1966) – Cristina
  • Duminică la ora 6 (1966) – mama lui Radu
  • Baltagul (1969) – voce Vitoria Lipan
  • Tinerețe fără bătrânețe (1969)
  • Sentința (1970)
  • Facerea lumii (1971) – Elena
  • Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972) – doamna Bunu, soția medicului
  • De bună voie și nesilit de nimeni (1974)
  • Păcală (1974)
  • Pe aici nu se trece (1975) – mama
  • Singurătatea florilor (1975) – soția lui Dumitru Pavel
  • Bunicul și doi delincvenți minori (1976)
  • Nunta însângerată (film TV, 1976)
  • Pintea (1976)
  • De ziua Domniței (film TV, 1977)
  • Războiul Independenței (serial TV, 1977) – mama lui Peneș
  • Pentru patrie (1978) – mama lui Peneș
  • Septembrie (1978) – mama lui Petrescu
  • Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980) – Elena Doamna
  • Destinația Mahmudia (1981)
  • Liniștea din adîncuri (1982) – sora inginerului Voinea
  • Prea cald pentru luna mai (1983)
  • Să mori rănit din dragoste de viață (1984)
  • Totul se plătește (1987)
  • Maria (1989)
  • Atac în bibliotecă (1992)
  • Balanța (1992)
  • Dragoste și apă caldă (1992)
  • Această lehamite (1994)

 

Închide ×