Cum a murit Eugenia Bosânceanu! Actrița s-a stins în ziua de Crăciun

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
26/12/2018, 21:02
Cum a murit Eugenia Bosânceanu! Actrița s-a stins în ziua de Crăciun
Eugenia Bosânceanu s-a stins din viață la 93 de ani!

Actrița Eugenia Bosânceanu s-a stins din viață în Ajunul Crăiunului, la vârsta de 93 de ani, coform anunțului Uniunii Teatrale din România (UNITER). Cunoscuta artistă s-a născut pe 8 februarie în anul 1925, la Botoșani. Femeia era cunoscută datrită rorurilor din „Sieranevada” şi „Poziţia copilului”.

De asemenea, aceasta a jucat în filmele celor mai buni actori din generația trecută.  Eugenia Bosânceanu a avut, după facultate, un mic rol în „Ciulinii Bărăganului”, o ecranizare făcută după romanul cu același nume lui Panait Istrati, o coproducţie româno-franceză coregizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cum a murit Eugenia Bosânceanu?

Cunoscuta artistă a murit la vârsta de 93 de ani, în ziua de Ajun. Înmormântarea actriței a avut loc în ziua de miercuri, la Cimitirul Sfânta Vineri din București. Artista a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1952. După terminarea facultății, a apărut în unele din cele mai cunoscute filme ale anilor trecutți, porducții care au primit numeroase premii și au fost apreciate enorm de publicul român: „Capace” (2017) – rolul mama, „Sieranevada” (2016), „Poziţia copilului” (2013) – bunica lui Angheliu;

„Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” (2009) – A doua gospodină; „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber” (2009); „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007) – mama dlui Bebe; „Margo” (2006), „Maria” (2003) – mama lui Ion; „Binecuvântată fii, închisoare” (2002) – Saveta; „Occident” (2002) – Tanti Leana; „Triunghiul Morţii” (1999); „Train de vie/ Trenul vieţii” (1998). Talentul extrem de mare i-a permis să aibă roluri extraordinare de-a lungul carierei sale.

Filmografie

 

  • Ciulinii Bărăganului (1958)
  • Când primăvara e fierbinte (1960)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964) – Domnica
  • Răscoala (1965)
  • Domnișoara Iulia (film TV, 1966) – Cristina
  • Duminică la ora 6 (1966) – mama lui Radu
  • Baltagul (1969) – voce Vitoria Lipan
  • Tinerețe fără bătrânețe (1969)
  • Sentința (1970)
  • Facerea lumii (1971) – Elena
  • Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972) – doamna Bunu, soția medicului
  • De bună voie și nesilit de nimeni (1974)
  • Păcală (1974)
  • Pe aici nu se trece (1975) – mama
  • Singurătatea florilor (1975) – soția lui Dumitru Pavel
  • Bunicul și doi delincvenți minori (1976)
  • Nunta însângerată (film TV, 1976)
  • Pintea (1976)
  • De ziua Domniței (film TV, 1977)
  • Războiul Independenței (serial TV, 1977) – mama lui Peneș
  • Pentru patrie (1978) – mama lui Peneș
  • Septembrie (1978) – mama lui Petrescu
  • Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980) – Elena Doamna
  • Destinația Mahmudia (1981)
  • Liniștea din adîncuri (1982) – sora inginerului Voinea
  • Prea cald pentru luna mai (1983)
  • Să mori rănit din dragoste de viață (1984)
  • Totul se plătește (1987)
  • Maria (1989)
  • Atac în bibliotecă (1992)
  • Balanța (1992)
  • Dragoste și apă caldă (1992)
  • Această lehamite (1994)

 

Închide ×