Cum a fost găsit, de fapt, trupul lui Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977. Scene teribile la blocul de pe ”Colonadelor”: „Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți…

Daniel Scripcaru    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
04/03/2020, 10:18
Cum a fost găsit, de fapt, trupul lui Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977. Scene teribile la blocul de pe ”Colonadelor”: „Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți…
Cum a fost descoperit cadavrul lui Toma Caragiu. Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

Cutremurul din 1977 a ucis 1500 de oameni. Printre aceştia s-a aflat şi marele actor de comedie Toma Caragiu. Acesta a fot găsit la 10 zile de la marele seism, sub dărâmăturile blocului în care locuia, îmbrăţişat cu regizorul Alexandru Bocăneţ. La descoprirea macabră au fost martori colegii actorului, Ion Besoiu, Jean Constantin şi Ion Caramitru.

Cum a fost găsit, de fapt, trupul lui Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977

Cutremurul din 1977 a ucis 1500 de oameni. Printre aceştia s-a aflat şi marele actor de comedie Toma Caragiu. Acesta a fot găsit la 10 zile de la marele seism, sub dărâmăturile blocului în care locuia, îmbrăţişat cu regizorul Alexandru Bocăneţ.

La descoprirea macabră au fost martori colegii actorului, Ion Besoiu, Jean Constantin şi Ion Caramitru. Povestea descoperirii cadavrului lui Toma Caragiu printre dărâmăturile blocului în care locuia a fost scrisă de Ion Besoiu în revista Luceafărul din aprilie 1977.

Toma Caragiu a fost găsit îmbrăţişat cu Alexandru Bocăneţ

Căutătorii actorului Toma Caragiu, soldaţi, cascadori au descoperit la şase zile după cutremur, în blocul de pe „Colonadelor, o pereche de lentile. Cascadorii Aurel Popescu și Mircea Pascu au găsit şi rama turtită a ochelarilor lui Toma Caragiu. Actorul Ion Caramitru, martor la căutări, a izbucnit în lacrimi când a constatat că era vorba despre ochelarii marelui actor.

De ce n-a rămas în casă. De ce„, a spus plângând şi actorul Jean Constantin, prezent şi el lângă blocul distrus al actorului. Întrebările lui Jean Constantin erau oarecum îndreptăţite, întrucât apartamentul lui Toma Caragiu era întreg, în contextul în care mare parte din bloc se prăbuşise.

Într-a zecea zi de la cutremur au fost găsite cele două cadavre îmbrăţişate. Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ au păşit împreună în lumea de dincolo.

Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți, două destine: Bocăneț și Toma Caragiu. Au murit din prima clipă. Casa scărilor s-a prăbușit peste ei, undeva, la parter. Mai aveau câțiva metri până la ieșire. Sunt încremenit, doar bărbia îmi tremură. Caut să mă stăpânesc”, scria Ion Besoiu în revista ”Luceafărul”.

Totul s-a terminat. Zeci de coroane au acoperit un destin mare și tragic. Zeci de mii de oameni s-au înclinat la Cimitirul Bellu în fața lui. Zeci de mii de oameni s-au descoperit la vederea fotografiei care-l arăta în ultimul lui mare rol din Lungul drum al zilei către noapte.

Zeci de mii de oameni au venit să-l petreacă pe acest lung drum. Mormântul lui e vis-a-vis de cavoul lui Constantin Tănase. Dacă o să priviți de pe prima alee, ochii dumneavoastră or să citească pe o cruce simplă: TOMA CARAGIU. 

Și puțin mai sus, la vreo câțiva metri, or să vadă un cărăbuș pe un cavou și un nume: CONSTANTIN TĂNASE. Ieșim încet, tăcuți, duși de șuvoiul de oameni. Conduc atent. La un cinematograf rulează filmul Actorul și sălbaticii. Jucam și eu în el. Juca și Toma. Îl juca pe Constantin Tănase”, a mai scris Ion Besoiu în revista Luceafărul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×