Singura înregistrare audio a cutremurului din 1977. Se aude vuietul seismului însoţit de strigătele îngrozite ale oamenilor

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
04/03/2020, 08:48
Singura înregistrare audio a cutremurului din 1977. Se aude vuietul seismului însoţit de strigătele îngrozite ale oamenilor
Cutremurul din 1977 a fost înregistrat audio. Sursa foto: digi24.ro

Se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din România care a omorât 1.500 de oameni. Unul dintre cele mai mari seisme din ţara noastră s-a produs pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter.

Cutremurul din 1977 a fost înregistrat audio. Se poate auzi vuietul seismului însoţit de strigătele îngrozite ale oamenilor

Se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din România care a omorât 1.500 de persoane. Unul dintre cele mai mari seisme din ţara noastră s-a produs pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter şi a durat 56 de secunde. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea şi a avut loc la 100 de kilometri adâncime.

Toţi Balcanii au resimţit unda de şoc a seismului produs în Vrancea. A fost şoc şi groază în acea seară de 4 martie, dovadă stă o înregistrare audio a momentului producerii cutremurului.

35.000 de case au fost puse la pământ de seismul din 1977

De asemenea, cutremurul din 77 a rănit 11.300 de persoane, în timp ce mai bine de 35.000 de locuinţe au fost transformate în moloz. Cele mai mari pagube materiale au fost înregistrte în Capitală, unde mai mult de 33 de clădiri au fost puse la pământ.

Înregistrarea audio a cutremurului este de-a dreptul înspăimântătoare. Pe ea se aud strigăte de femei, copii, precum şi bărbaţi speriaţi la culme. În timpul cutremurului, de spaimă, multe persoane au murit după ce s-a aruncat de la etaj.

Când geamurile au început să se spargă, iar focul a izbucnit din cauza conductelor de gaze, lumea a ieşit panicată din apartamente pe scările blocurilor, alţii au rămas amorţiţi de frică în case.  De frica cutremurului de intensitate mare, mai multe femei au intrat în travaliu mult mai devreme.

Energia distructivă degajată de cutremurul din 77 a fost echivalentă cu degajarea a 10 bombe atomice folosite la Hiroshima, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost de părere cercetătorii.

Cutremurul din 2018, înregistrat cu un mecansim complex

Profesorul din Iaşi, Silviu Gurgui, a inventat Sistemul Revis, capabil să capteze sunetele dinaintea şi după cutremur. Mecanismul complex a fost conceput pentru măsurarea vibraţiilor din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi.

Astfel, profesorul Gurgui a reuşit să înregistreze audio momentele dinaintea şi după cutremurul din octombrie 2018, un cutremur mare, cu o magnitudine de 5,8 pe scara Richter. Profesorul Silviu Gurgui a postat înregistrarea cutremurului pe Facebook.

Premieră. Astfel s-a auzit cutremurul de asta noapte din turnul Palatului din Iasi. Multumesc celor ce au ajutat la acest proiect REVIS”, a scris Gurlui pe Facebook.

În urma şocului primit de Palat, turnul a tremurat aproape 5 minute! Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă. Cercetam mai departe contribuţia oricărei surse, stres cu variaţie în timp şi în spaţiu”, a mai scris Silviu Gurgui.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×