Cum a devenit Sfântă Cuvioasa Parascheva. Un înger i s-a arătat în vis pe când avea 25 de ani

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
12/10/2019, 17:37
Cum a devenit Sfântă Cuvioasa Parascheva. Un înger i s-a arătat în vis pe când avea 25 de ani
Sute de mii de pelerini se închină la moaștele Sfintei Parascheva. Sursa foto: stirileprotv.ro

14 octombrie este o zi importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Ca în fiecare an, sute de mii de ortodocși se adună la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaște, dar și pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. În rândurile următoare, FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre viața celei cunoscute și sub numele de Maica Parascheva.

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta s-a născut în satul Epivat, aproape de Constantinopol, capitala Imperiului Roman de Răsărit, din părinți de neam bun, înstăriți și mari iubitori de Dumnezeu. Aceasta a trăit în secolul al XI-lea și a primit din familie îndrumare către Hristos, fiind învățată încă de la o vârstă fragedă să nu stea la umbra averii sale, ci să-l slujească pe Domnul. „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34)”, acestea au fost cuvintele care au convins-o odată pentru totdeauna să urmeze calea credinței.

De îndată ce le-a auzit, s-a ascuns de mama sa şi, dezbrăcând hainele bogate pe care le purta, le-a dat unui sărac, îmbrăcând în schimb hainele acelui sărman. Văzând-o, părinții s-au îngrozit şi au bătut-o, impunându-i să nu mai procedeze în felul acesta. Dar Parascheva nu a ascultat, continuând să dea hainele sale săracilor, plecând apoi la Constantinopol și Ierusalim.

Sfânta Parascheva. Sursa foto: a1.ro
Sfânta Parascheva. Sursa foto: a1.ro

Cum a devenit Sfântă Cuvioasa Parascheva

Pentru toate minunile pe care le-a adus credincioşilor, moaştele Sfintei au fost pe rând purtate din Epivat în Târnovo (Bulgaria), în Belgrad (Serbia) și Constantinopol. Din capitala Imperiul Bizantin, Vasile Voievod (Vasile Lupu), domn al Moldovei, a adus la Iaşi moaştele Sfintei,  în anul 1641, cu voia sultanului Murad al IV-lea, care a permis mutarea acestora din biserica patriarhală de la Constantinopol.

Sfânta Parascheva se bucură în ţară de un cult cât se poate de special, chiar mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România. În fiecare zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de dimineaţă până seara târziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credincioşi de toate vârstele şi din toate locurile, veniţi pentrua  se închina și a se reculege la moaștele sale. În mod deosebit, de sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulţi credincioşi şi se închină la raclă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobândi ajutor, sănătate şi binecuvântare.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×