Românii respectă cu sfințenie de sute de ani aceste tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva, pe care trebuie să le cunoști și tu. Au fost foarte multe cazuri în care oameni care nu mai aveau nicio speranță s-au vindecat după ce au atins moaștele Sfintei Parascheva.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva
Pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva, iar mii și mii de oameni iau cu asalt Iași-ul, acolo unde se află moaștele Sfintei, respectiv la Catedrală Mitropolitană din Iași. Oamenii așteaptă răbdători la cozi interminabile pentru a atinge moaștele făcătoare de minuni.
Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții. Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641 și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași.
Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți, de Sfânta Parascheva
Anul acesta se anunță vreme frumoasă, însă în alți ani credincioșii au fost nevoiți să înfrunte gerul și ploile, dar nimic nu i-a dat înapoi, deoarece moaștele Sfintei Parascheva sunt făcătoare de minuni, iar mulți oameni sunt necăjiți. Alții vin și se roagă pentru sănătatea lor și a familiei, deoarece Sfânta Parascheva pare că le aude rugile. Credincioșii trebuie însă să urmeze tradițiile și obiceiurile ținute de înaintașii lor.
E interzis să faci treburi în gospodărie. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Se împarte must și vin nou. O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. Se împarte must și vin nou, dar și pâine și lipie.
Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri.
Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.
Foarte puțini creștini știu că Sfânta Parascheva poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641. Sfânta are două rânduri de haine, iar domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam a lăsat scris un blestem: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”!