CTP, chemat să dea socoteală la CNCD! Jurnalistul a spus că Viorica Dăncilă are nume ţigănesc

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
08/11/2019, 17:44
CTP, chemat să dea socoteală la CNCD! Jurnalistul a spus că Viorica Dăncilă are nume ţigănesc
CTP reclamat la CNCD după ce a spus că Viorica Dăncilă are nume țigănesc

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu va fi chemat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a scris că Viorica Dăncilă are nume țigănesc! ONG-ul Centrul Rromilor „Amare Rromentza” este cel care va înainta plângerea la CNCD.

CTP, reclamat la CNCD după ce a spus că Viorica Dăncilă are nume țigănesc

Delia Grigore, preşedintele asociației, a declarat pentru RomaniaTV.net că i-a fost încălcat dreptul la demnitate etnică şi civică și îl acuză pe CTP de primitivism. În plus, Dr. Delia Grigore, lector la Universitatea din Bucureşti și preşedintele Amare Rromentza, a precizat pentru sursa citată că numele „Dăncilă” nu este de origine rromă și că etimologia făcută de Cristian Tudor Popescu nu are nicio legătură cu realitatea.

„De la frica obsesivă de confuzia dintre români şi rromi, manifestatà prin scrierea cuvântului „românca” cu doi de „r”, până la o etimologie elucubrantă a cuvântului „dănci”, se manifestă o parte importantă a repertoriului tipic rasismului antirom. După cum se vede clar, autorul habar nu are de limba romani! Cuvântul „dănci” nu există în limba rromani, nu numai că nu înseamnă „copil rrom” sau „lăutar rrom”, dar nu înseamnă absolut nimic şi nu provine din nicio expresie rromă. Cuvântul „danci” este numai un apelativ peiorativ utilizat în trecut în special în relaţia cu copiii rromilor cu scopul de a-i jigni sau de a-i ironiza pe rromi”, a declarat Delia Grigore.

Delia Grigore spune că prin afirmația lui, Cristian Tudor Popescu încalcă dreptul la demnitate etnică şi civică al romilor, dar este şi un atac la limba rromani şi la drepturile lingvistice ale etiniei.

„Ca rrom şi ca activist în mişcarea rromilor de peste 23 de ani, consider că mi-a fost încălcat dreptul la demnitate etnică şi civică şi îmi exprim revolta faţă de acest mod josnic de relaţionare cu rromii. Cu atât mai grav cu cât este discursul unui cunoscut jurnalist român. Suntem cetăţeni români apaţinând unei minorităţi naţionale recunoscute şi avem drepturi civice care includ şi drepturile culturale şi lingvistice ce ţin de statutul de minoritate naţională.

Discursul lui C.T.P. nu numai că ne încalcă dreptul la demnitate etnică şi civică, dar este şi un atac la limba noastră maternă rromani şi la drepturile noastre lingvistice. Drept urmare, asociaţia pe care o reprezint, Centrul Rromilor Amare Rromentza, va înainta o petiţie la CNCD şi va iniţia şi alte acţiuni civice de protest împotriva acestor comportamente rasiste din mass-media şi din societate în general”, a anunțat Delia Grigore.

Cristian Tudor Popescu şi-a atras un val de critici după ce a dat de înţeles într-un articol că Viorica Dăncilă are origini rome. La rândul său, CTP reacţionase la o postare pe Facebook a PSD Sibiu, care făcea distincţie între numele românesc al fostului premier şi numele străine ale preşedintelui Iohannis şi premierului Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×