Guvernul de la Londra a prezentat, miercuri, criteriile de evaluare pe care Marea Britanie le va impune, începând cu anul viitor, tuturor celor care vor să primească viza de muncă.
Cei care vor să obțină viza de muncă în Marea Britanie vor avea de îndeplinit mai multe condiții
Planul Marii Britanii este acela de a gestiona imigrația după ieșirea din Uniunea Europeană, dar mai ales să dimnueze forța de muncă ieftină, venită mai ales din țările est-europene.
Regatul Unit urmează să înlocuiască actualele reguli începând cu 1 ianuarie 2021, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit, informează ProTV.
Astfel, planul pentru viza de muncă în Marea Britanie va fi bazat pe un sistem de puncte, pentru a facilita accesul lucrătorilor din întreaga lume, cu o calificare înaltă, și nu doar celor din UE. În plus, se dorește diminuarea forței de muncă ieftină, slab calificată, cum ar fi cea venită în special din țările est-europene.
Drept urmare, atât lucrătorii UE cât și cei non-UE vor fi evaluați pe baza acelorași criterii, pentru a se determina dacă pot primi sau nu viza de muncă pentru Marea Britanie, fără a exista un plafon numeric.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Viza de muncă în Regatul Unit, în funcție de punctaj
Principalele condiții impuse de Guvernul de la Londra țin de competențele profesionele specifice domeniului dorit, cunoașterea limbii engleze și deținerea unei oferte de muncă cu un salariu minim de 25.600 lire/an (aproximativ 30.820 de euro), sau, dacă nu, o ofertă peste pragul salariului de referință pentru domeniul vizat (going rate).
Prin aceste noi criterii, Marea Britanie se așteaptă la o scădere a lucrătorilor slab calificați sau plătiți cu salarii mici. Singurii care fac excepție de la această regulă sunt cei care au o ofertă de muncă sub cel menționat, dar au calificări avansate în domeniul lor de specialitate, ori cei care se angajează într-un domeniu din Marea Britanie unde există o criză de muncă.
În ceea ce privește sistemul de puncte, acesta va funționa în felul următor: primesc maximum 20 de puncte cei care au o ofertă salarială de minim 25.600 de lire sterline pe an sau peste ″going rate″, 10 puncte dacă oferta salarială este cu 10% sub 25.600 de lire sau ″going rate″ şi zero puncte dacă salariul coboară şi sub acest al doilea prag.
În situația în care lucrătorul străin are o ofertă pentru un job într-un domeniu în care se găseşte greu forţă de muncă, acesta va primi 20 de puncte. În cazul în care studiile lucrătorului sunt relevante pentru postul solicitat va primi 10 puncte, iar dacă solicitantul are studii în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie sau matematică, atunci el va primi 20 de puncte.
20 de puncte va primi și lucrătorul care prezintă o ofertă de muncă venită din partea unui angajator britanic, în timp ce calificarea corespunzătoare postului se recompensează tot cu 20 de puncte. Un nivel corespunzător de limba engleză primește 10 puncte, a mai anunțat guvernul britanic.
Planul Londrei este acela de a oferi permis de muncă luctrătorilor care reușesc să obțină cel puțin 70 de puncte, astfel că viza de muncă în Marea Britanie nu va fi ușor de obținut pentru unii.
Până acum, în jur de 3,2 milioane de cetățeni din UE au cerut statut de rezident permanent sau de rezident temporar, termenul limită pentru depunerea acestor cereri pentru cetăţenii europeni, care se află pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020, fiind 30 iunie 2021.