Cozonac făcut ca la mănăstire. Rețeta secretă folosită de măicuțe

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
14/04/2020, 17:49
Cozonac făcut ca la mănăstire. Rețeta secretă folosită de măicuțe
Cozonac făcut ca la mănăstire. Rețeta secretă folosită de măicuțe. Sursa foto: Pinterest.com

Cozonacul este o pâine îndulcită care nu lipsește de pe masa de sărbători. Acest desert reprezintă bucuria Paștelui, însă puțină lume știe care este rețeta tradițională. Descoperă în rândurile de mai jos cum pregătesc măicuțele cozonacul, dar și care sunt ingredientele pe care le folosesc. 

Cozonac tradițional, preparat exact ca în Mănăstiri

„Această bucurie a sărbătorii, chiar şi alimentară, este binecuvântată de Dumnezeu. Însăşi Dumnezeu foloseşte ca simbol pentru unirea sa cu noi în împărăţie termenul de nuntă”, spune părintele Eugen Tănăsescu, potrivit a1.ro.

Și cum la orice sărbătoare bucatele sunt de cele mai multe ori în centrul atenției, astăzi vă arătăm cum pregătesc măicuțele cozonacul după o rețetă veche, tradițională. Conform tradiției cozonacii se pun la dospit în Joia Mare, zi în care gospodinele vopsesc și ouăle.

Ingrediente pentru aluat: 2 kg făină, 2 cuburi drojdie proaspătă, 6 ouă, 150 grame unt, 600 ml lapte, 200 grame zahăr, 100 ml ulei, o linguriţă esenţă de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală.

Ingrediente pentru umplutură: 600 grame nucă, 4 linguri cacao, zahăr după gust, o linguriţă esenţă de vanilie și un ou.

Mod de preparare:

  1. Cele două cuburi de drojdie se freacă cu 2-3 linguri de zahăr până când se formează o compoziție omogenă
  2. Se adaugă peste 2 linguri de lapte cald și apoi se începe cernerea făinii până când se formează o pastă
  3. Această maia se lasă să crească până când își mărește volumul, iar apoi se va adăuga peste făina cernută separat
  4. Se adaugă în acest aluat un ou întreg și 4 gălbenușuri, untul topit, uleiul și restul de arome. Se frământă bine
  5. Laptele cald se adaugă și el, iar apoi se dizolvăm zahărul
  6. Se frământă compoziția până în momentul în care devine un aluat moale, dar care se desprinde de pe marginile vasului
  7. Aluatul se lasă acoperit la căldură până când își dublează volumul
  8. Între timp se macină miezul de nucă și se amestecă cu cele 4 albușuri rămase. Se mai pun aromele, zahărul după gust și cacao. Se poate adăuga și rahat
  9. Aluatul se împarte în jumătate și se începe întinderea foilor cu mâna
  10. Suprafața de lucru trebuie unsă cu ulei sau cu unt pentru ca aluatul să nu se lipească
  11. Fiecare foaie se umple cu jumătate din cantitatea de nucă și apoi se rulează cozonacii
  12. Cozonacii se vor pune în tăvi tapetate și se mai lasă la crescut încă 30 de minute
  13. Înainte de a-i băga la cuptor se ung cu un ou bătut cu ajutorul unei pensule
  14. Cozonacii trebuie să stea la cuptor circa 45 de minute. Spor la treabă!

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×