Covid-19 se poate transmite prin vaporii țigărilor electronice. Avertismentul pneumologilor

Adrian Baciu   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 07:28
Covid-19 se poate transmite prin vaporii țigărilor electronice. Avertismentul pneumologilor
Covid-19 se poate transmite prin vaporii țigărilor electronice. Avertismentul pneumologilor. Credit line: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Coronavirusul, noua maladie care afectează planeta în aceste zile, provocând deja mii de morți și sute de mii de îmbolnăviri, s-a remarcat ca o boală care se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta. Între timp, specialiștii vin cu o veste proastă pentru cei pasionați de țigările electronice: vaporii acestora reprezintă o altă potențială sursă de contaminare a celor din jur.

Avertisment din partea specialiștilor: Noul coronavirus se poate transmite prin vaporii din ţigările electronice

Florin Mihălţan, un reputat pneumolog de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală dezvăluie, pentru Mediafax, că ”Ceaţa pe care o crează acei vapori este potenţial contaminată, la fel ca picăturile de salivă pentru cei din jur, dacă individul respectiv este o sursă de contagiune”.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

În opinia acestui medic, dacă un fumător infectat cu coronavirus, dar fără simptome, ar renunţa la ţigări, ar putea identifica mult mai rapid semnele bolii.

”Se ştie că în 24 de ore îşi recapătă mirosul şi gustul. Să nu uităm că, între simptomele pe care le induce Covidul, apare şi această pierdere a mirosului şi a gustului. E un simptom care nu e semnalat foarte des în literatură, dar e prezent.

În următoarele 48 de ore, 72 de ore, începe să simtă o eliberare a respiraţiei şi simte acest lucru şi la efort şi de multe ori scade şi simptomul major, tusea

În țigara electronică sunt aceşti vapori care au potenţial de contaminare. Pentru că noi ştim că picatura de salivă, care e emanată la momentul strănutului, este cea care transmite”, adaugă Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Pneumolog: ”Unii ar trebui să se gândească la întreruperea fumatului”

Fumatul nu prezintă un grad ridicat de îmbolnăvire doar cu Covid-19, ci și cu multe alte viroze. Tocmai de aceea, medicul Florin Mihălțan le dă o veste proastă celor pasionați de țigări: renunțați  la fumat!

”Ştiu că mulţi fumători se vor supăra de ceea ce urmează să spun, sunt tot timpul întrebat, având în vedere predispoziţia acestor eşantioane de a face boli severe, ce trebuie să facă să evite evoluţia. Ce le voi spune nu le va conveni, e momentul să se gândească la întreruperea fumatului.

E un mod protectiv. Nu e valabil numai pentru coronavirus, aceeaşi predispoziţie de a face viroze de la virus gripal până la alte tipuri de infecţii sunt raportate pt fumători., a mai precizat, pentru sursa citată, medicul pneumolog.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×