Franța se numără printre statele europene puternic afectate de noul coronavirus, fiind confirmate până în momentul de față nu mai puțin de 365 de decese, în vreme ce cazurile de îmbolnăvire au depășit pragul de 29.150. În timp ce situația tinde să capete proporții pe zi ce trece, nu ne rămâne decât să constatăm un adevăr sumbru. Din păcate, suntem cu toții expuși riscului de a contracta această maladie, indiferent de vârstă.
O tânără de 16 ani din Franța a murit după ce a fost diagnosticată cu coronavirus
Potrivit autorităților din Hexagon, printre cele 365 de persoane care au căzut victime agentului patogen denumit științific COVID-19 se numără și o adolescentă de 16 ani, iar cel mai grav este că aceasta nu pare să fi suferit de alte afecțiuni. Cazul tinerei din regiunea pariziană Ile de France este, însă, unul izolat, a asigurat directorul general al Departamentului francez al Sănătăţii, Jerome Salomon, adăugând că mortalitatea apare în special „la persoanele cu vârste de peste 65 de ani”.
Cu excepţia fetei, 34% dintre persoanele aflate la Terapie Intensivă au vârste mai mici de 60 de ani şi 58% dintre ei au între 60 şi 80 de ani. Salomon, care prezintă în fiecare seară bilanţul naţional, i-a avertizat pe cetățeni că „epidemia continuă să se agraveze şi mobilizează de manieră excepţională şi inedită”.
Coronavirusul poate provoca degradarea severă și accelerată a plămânilor și în cazul pacienților tineri
O dovadă în plus că tinerii sunt la fel de expuși ca persoanele de peste 65 de ani este explicația medicului Beatrice Mahler, manager al Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta din București. Potrivit acesteia, s-a constatat că în cazul formelor grave de infectare cu SARS-CoV-2 poate exista o degradare severă și accelerată a plămânilor, indiferent de vârsta pacientului.
„Atunci când ajungem la o formă severă de boală, atunci când vorbim de o agresiune asupra plămânului și de un sindrom de detresă respiratorie acută, manifestarea este identică. Vârsta poate să fie un avantaj în sensul că poate să ajute să depășim acel moment, dacă suntem într-o secție de terapie intensivă, suntem ventilați mecanic, pentru că toate celelalte organe se presupune că sunt sănătoase și pot să susțină momentul critic prin care trece organismul.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
De aceea, rata de mortalitate este mai mare la cei vârstnici, pentru că boala apare pe un organism bolnav, cu o inimă care are probleme, un ficat bolnav, și atunci depășirea momentului este critică. E o evoluție severă și din păcate, ne aflăm în fața unui inamic pe care nu-l cunoaștem în totalitate.
De două luni de când am început să cercetăm și să apară articole despre ceea ce înseamnă infecția cu coronavirus, lucrurile s-au schimbat, sunt convinsă că încă nu cunoaștem tot, sunt convinsă că vom avea particularități în funcție și de specificul populației în care ajunge infecția cu coronavirus.
Și nu trebuie să uităm că România mai are un specific: pacientul cu tuberculoză. Sunt 12.000 de pacienți noi cu tuberculoză în România, pacienți la categorie de risc, care trebuie protejați în mod deosebit în această perioadă, care au nevoie de medicație și care medicație trebuie să ajungă acasă. Este obligatoriu să nu uităm că ei există și că trebuie să avem grijă de ei ”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta pentru Digi 24.