Coronavirusul afectează Poșta Română. Compania a decis cum vor primi pensiile cei aflați în carantină sau izolare / UPDATE

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
05/03/2020, 21:01
Coronavirusul afectează Poșta Română. Compania a decis cum vor primi pensiile cei aflați în carantină sau izolare / UPDATE
Coronavirusul afectează Poșta Română. Compania nu mai vrea să ducă pensiile și alocațiile celor aflați în carantină sau autoizolare. Sursa foto: Hepta

Horia Grigorescu, Directorul General de la Poșta Română, le solicită poștașilor să nu mai livreze pensiile și alocațiile către românii aflați în carantină din cauza coronavirusului, de teama infecției.

UPDATE, ora 19.34: Poșta Română a decis, în cele din urmă, să livreze pensiile și la persoanele aflate în carantină sau izolare. Poștașii vor fi dotați cu echipament special pentru aceste situații.

Compania Naţională Poşta Română se alătură demersurilor instituţionale de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 şi a dispus măsuri administrative pentru contactul controlat al salariaţilor poştali cu persoanele aflate în carantină sau autoizolare.

Referitor la decizia de a suspenda livrarea trimiterilor către adresele poștale în care se află persoane în carantină sau autoizolare, precizăm că a fost o decizie cu aplicabilitate limitată, până la momentul la care instituţiile abilitate urmau să ne transmită modalitatea de lucru stabilită, în vederea colaborării cu Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică, acestea urmând să transmită periodic lista cu persoanele care se află în situaţiile mai sus menţionate.

În acest moment, ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătaţii s-a stabilit faptul că nu există riscul de contaminare, atâta timp cât distribuirea prestaţiilor sociale către persoanele aflate în autoizolare se realizează de către poştaşii dotaţi cu echipament, măşti, mănuşi şi ochelari de protecţie.

Pentru cazurile excepţionale şi anume persoane care sunt deja internate în spital, există posibilitatea întocmirii unei procuri în baza careia aparţinatorii vor putea ridica prestaţiile sociale cuvenite, precum şi toată corepondenţa”, arată reprezentanții Poștei Române, într-un comunicat.


Circulară care interzice contactul poștașilor cu cei aflați în carantină sau autoizolare, transmisă de Poșta Română

Georgescu anunță printr-o circulară că Poșta Română nu se va mai ocupa de livrarea trimiterilor poștale, a alocațiilor, pensiilor ori altor servicii ce presupune contactul direct între poștași și românii aflați în carantină sau autoizolare.

În acest sens, directorul Poștei Române cere poștașilor să suspende „orice activitate de livrare a trimiterilor poștale, a drepturilor de protecție socială, precum și a oricăror alte prestații sau servicii care implică contact direct între salariați și persoanele aflate în carantină/autoizolare”.

Astfel, oamenii obligați să stea acasă cel puțin două săptămâni ar urma să rămână și fără bani, dacă circulara trimisă de șeful Poștei Române va fi aplicată.

„Am discutat cu domnul ministru Costache și așteptăm o adresă oficială prin care să ni se spună procedurile pe care trebuie să le urmeze poștașii. Nu vor fi probleme în livrarea pensiilor și alocațiilor”, a declarat Lucian Bode, pentru Digi24.

Ministrul Transporturilor și cel al Muncii solicită Poștei Române să vină cu soluții

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, a declarat că i-a solicitat lui Georgescu să renunțe la circulara transmisă de Poșta Română, așteptând de la ministrul Sănătății o recomandare despre cum ar trebui procedat într-o asemenea situație.

Bode a afirmat că livrarea pensiilor și alocațiilor la persoanele aflate în carantină s-ar putea face foarte simplu, dacă poștașii își iau anumite măsuri de protecție.

„În cazul persoanelor aflate în carantină, a celor peste 30 de persoane, poștașii pot purta un echipament special de protecție, iar în cazul celor izolați la domiciliu, poștașii pot purta o mască. Dar așteptăm comunicarea oficială a ministerului Sănătății”, a mai declarat Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor.

Ministrul Muncii a avut deasemeni o reacție în cazul interdicției Poștei Române. Violeta Alexandru a spus că persoanele aflate în izolare nu pot fi lăsate fără bani, cerând Poștei Române soluții pentru ca sumele să fie livrate în timp util.

„Persoanele afectate de coronavirus respectiv cu suspiciune de a purta virusul nu pot fi lăsate fără nicio formă de venit. Mai ales în condiţiile actuale în care au nevoie de medicamente, hrană… Poşta Română trebuie să îmi prezinte soluţii pentru ca, în condiţii de siguranţă, toţi pensionarii, toţi beneficiarii de ajutoare sociale să-şi primească drepturile…

Poşta este în contract cu instituţia aflată în coordonarea Ministerului Muncii – Casa Naţională de Pensii Publice pentru distribuţia, în numerar, a drepturilor de pensie şi a prestaţiilor sociale. Pentru orice problemă există soluţii şi în cursul zilei de astăzi Poşta îmi va prezenta soluţii, ca în orice relaţie contractuală”, a precizat ministrul Muncii.

Între timp, Ministerul Sănătății a anunțat că va transmite către personalul de la Poșta Română 100.000 de măști de protecție.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×