Cu siguranță ați citit sau văzut pe internet diverse informații care sugerează că este periculos ca pacienții cu coronavirus să ia ibuprofen. Pe lângă sfaturile medicilor, în mediul online s-au strecurat o mulțime de informații false, care alterează adevărul.
Paracetamol și ibuprofen, două substanțe care scad temperatura și ajută în amelioarea simptomelor de răceală
Cu toate acestea, antiinflamatoarele nesteroidiale, printre care și ibuprofenul, nu sunt potrivite pentru toată lumea și pot cauza efecte secundare, mai ales în cazul pacienților cu astm, probleme de inimă sau de circulație.
Site-ul Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie recomanda, înainte de criza cauzată de coronavirus, atât paracetamol cât și ibuprofen, însă acum au schimbat textul, scrie BBC.
„Nu există în acest moment dovezi clare care să arate că ibuprofenul poate înrăutăți starea de sănătate a bolnavilor cu COVID-19…
Până la noi informații, luați paracetamol pentru tratarea simptomelor coronavirusului, în cazul în care medicul nu v-a spus că paracetamolul nu este potrivit pentru dumneavoastră”, scrie pe site-ul instituției britanice.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Nu există o legătură între ibuprofen și agravarea simptomelor date de coronavirus
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România transmitea, zilele trecute, faptul că nu există momentan o legătură clară între administrarea de ibuprofen și agravarea stării de sănătate a pacienților cu cronavirus.
„În prezent, asocierea dintre ibuprofen și agravarea COVID-19 nu este dovedită științific. Pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot utiliza în continuare medicamentele antiinflamatoare (de tipul ibuprofenului) conform Informațiilor despre medicament aprobate.
Recomandarea actuala este ca aceste medicamente sa se utilizeze în cea mai mică doză eficace și pe termen cât mai scurt posibil”, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, printr-un comunicat.
Cu toate că nu se știe momentan dacă ibuprofenul are un efect special asupra gravității ori asupra perioadei de vindecare a coronavirusului, Dr Charlotte Warren-Gash, de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, spune că pacienții, mai ales cei vulnerabili, „ar trebui să apeleze mai întâi la paracetamol”.
În ciuda sfaturilor venite de la specialiști, pe internet au apărut o mulțime de informații false, pe care le redăm mai jos:
„Sunt patru tineri la terapie intensivă în Cork, ce nu aveau alte probleme medicale. Toți luau antiinflamatoare și sunt îngrijorări că aceste medicamente le-a provocat o agravare a bolii”. (fals)
Universitatea din Viena a trimis un memorandum prin care avertizează oamenii cu coronavirus să nu ia ibuprofen, pentru că „s-a descoperit că duce la creșterea vitezei de replicare a COVID-19 în corpul uman, acesta fiind și motivul pentru care cei din Italia au atins un număr atât de mare de infecții”. (fals)
„La spitalul Universității din Tolouse, Franța, sunt patru cazuri critice de coronavirus la tineri care nu au avut niciun fel de probleme de sănătate. Gravitatea stării lor vine din faptul că au luat antiinflamatoare precum ibuprofen”. (fals)
Astfel de informații circulă pe WhatsApp și alte platforme online precum Instagram. De cele mai multe ori, acestea sunt transmise ca fiind venite din partea unor medici sau specialiști.
În aceste condiții, adevărații specialiști transmit că toți cei care primesc astfel de mesaje false ar trebui să le ignore și să le șteargă.
De altfel, Spitalul Universitar din Tolouse a avertizat asupra informațiilor false ce ar putea circula în mediul online, anunțând că instituția nu ar discuta despre oamenii internați aici din cauza confidențialității pacientului.
Ce știm decpre ibuprofen și coronavirus
În primul rând nu există cercetări legate de ibuprofen și COVID-19.
Cu toate acestea, au fost anumite studii despre infecții respiratorii care au sugerat că ibuprofenul ar avea legătură cu anumite complicații, cu toate că nu știm exact dacă ibuprofenul în sine cauzează agravarea bolii, susține Paul Little, profesor în studierea îngrijirii la Universitatea Southampton.
Unii experți cred că proprietățile antiinflatorii ale ibuprofenului ar putea afecta răspunsul sistemului imunitar.
Profesorul Parastou Donyai, de la Universitatea Reading, a declarat că „sunt multe studii care sugerează că ibuprofenul folosit în timpul unei infecții respiratorii poate duce la înrăutățirea bolii ori la alte complicații”.
Îngrijorările legate de folosirea acestor medicamente au apărut în Franța, după ce Jean-Louis Montastruc, medic la Spitalul Universitar Tolouse a scris pe Twitter că „în această perioadă de coronavirus, este necesar să ne amintim riscurile complicațiilor cauzate de antiinflamatoarele nesteroidiale în cazurile cu febră sau infecție”.
Atenționarea medicului a fost urmată de un alt mesaj postat pe Twitter, din partea ministrului Sănătății din Franța, Olivier Veran, care a spus că medicamentele antiinflamatoare „ar putea fi un factor agravant al infecției”, distribuit de peste 43.000 de ori.
Ministrul a precizat totuși că oamenii ar trebui să consulte un medic înainte de a întrerupe orice tratament.
Alte mesaje au fost distribuite în acest context, inclusiv unul care spune că ibuprofenul „poate cauza forme severe ale bolii, chiar și în cazul tinerilor fără alte condiții medicale”, share-uit de peste 94.000 de ori.
Faptul că nu există o opinie medicală clară, întrucât nu există suficiente informații, a dus la împrăștierea zvonurilor și informațiilor false în mediul online, astfel că memorandumul celor din Viena, redat mai sus, a fost reinterpretat în Marea Britanie și Germania într-o formă exagerată.
Astfel, postări pe Twitter și Facebook, copiate din memorandum și adaptate de utilizatori, sub pretextul unor „doctori în familie”, transmiteau că „majoritatea celor care au murit din cauza noului coronavirus aveau ibuprofen în sistem”.
Alți oameni au mers și mai departe cu informațiile false, postând mesaje de genul „coronavirusul este ajutat de ibuprofen să se dezvolte”. Menționăm că nu există dovezi care să susțină această afirmație.
În concluzie, în astfel de momente, trebuie să acordăm o atenție deosebită surselor oficiale, singurele în măsură să vină cu lămuriri asupra noului coronavirus.
Mai mult, nu ar trebui să acordăm atenție sau să distribuim informații fără o bază reală, credibilă, întrucât nu vom face altceva decât să contribuim la crearea confuziei.