Cori Grămescu, medic nutriţionist, vine în ajutorul românilor pe timp de criză de epidemie de coronavirus şi îi învaţă cum să facă cumpărăturile astfel încât să mănânce sănătos.
Cum sa faci aprovizionarea in perioada asta dacă vrei sa mănânci totuși sănătos?
Pentru perioada în care se stă în casă din cauza epidemiei de coronavirus, românii ar trebui să îşi adapteze un pic dieta, ţinând cont că mişcarea este mai puţină în această perioadă. Cori Grămescu îi sfătuie pe români ce alimente să cumpere şi cum să le consume în plină epidemie de coronavirus în ţara noastră.
În această perioadă, medicul nutriţionist spune că din cămările românilor nu ar trebui să lipsească, în funcţie de preferinţe şi gusturi pastele integrale, de năut și de linte, orez brun, porumb dulce, conserve de soia, năut, linte, fava, chia, hrișca, fulgi de ovăz, quinoa și psyllium. De asemenea, o aprovizionare corectă pentru această perioadă presupune şi cumpărarea de pâine necoapta, congelată, precum şi cartofi dulci, cartofi normali şi ceapă.
Carbohidraţii te pot scoate din criza de coronavirus deprimat şi cu kilograme în plus
„Carbohidrații sunt foarte importanți pt ca tin de foame, dar in aceasta perioada in care suntem mai curând statici, ei nu trebuie sa depășească 40% din caloriile noastre, dacă vrem sa nu iesim din criza Covid și deprimați și cu kilograme in plus.
Portia de pâine/orez/paste la o masa de dimineața sau prânz nu ar trebui sa depășească 50 de g, deci nu ai nevoie de kilograme întregi de orez și paste. nu tin nici de foame și nici nu îți dau cine știe ce energie„, a scris Cori Grămescu pe pagina personală de Facebook.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Aprovizionarea de coronavirus mai presupune cumpărarea unor conserve de roşii, zacuscă, precum şi conserve de alte legume, în funcţie de gusturile fiecăruia. Cumpăraea de legume şi fructe nu se face pentru mai mult de o săptămână, pentru că vor ajunge la coşul de gunoi. În cantităţi mai mari se pot cumpăra fructe şi legume congelate.
„Legumele și fructele sunt carbohidrați cu absorbție lenta și trebuie sa reprezinte cantitatea majoritara de mancare pe care o consumam.
Pe lângă carbohidrații simpli, cei complecsi ne ajuta sa avem energie, o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic . Ai nevoie de vreo 200 de g de legume la o masa, deci aici ar trebui sa fie grosul cumpărăturilor tale„, a mai scris Cori Grămescu.
De asemenea, aprovizionarea presupune şi cumpărarea de nuci, seminţe crude, unt, untura, ulei – cam 20-30 de g de nuci și 10-15 g de ulei e portia de grasimi.
„Grăsimile sunt foarte importante in corpul nostru, trebuie sa acopere cam 25% din caloriile noastre zilnice și este important sa consumam cu pregadere grasimi vegetale neprocesate – nuci, avocado- și grasimi sănătoase -peste gras, unt bio clarifiat„, a precizat Cori Grămescu.
De asemenea, proteinele vor juca un rol foarte important în această perioadă şi nu numai. Aceste trebuie să reprezinte aproximativ 35% din caloriile pentru o zi dintr-o dietă normală
„Proteinele sunt esențiale pt menținerea unei stări bune de sănătate, ele trebuie sa acopere 25-35% din caloriile noastre și trebuie sa vina și din surse vegetale , nu doar cele animale (năut, linte, fava, soia) . Asigura-te ca mănânci macar 100 g de carne/peste la o masa si protéine végétale in completare, pentru o masa sanatoasa si indestulatoare„, a mai scris Cori Grămescu.
Cei care stau mai mult în casă în această perioadă trebuie să mai cumpere filtre de apă, în loc să cumpere cantităţi mari de apă, care sunt şi greu de cumpărat, şi greu de depozitat.
„Alimente pt diverse pofte – ciocolata, alcool, dulceața, prăjituri in cantitate moderată – o data pe săptămâna e chiar recomandat sa îți oferi un răsfăț, mai ales in perioadele astea grele. 50-100 de g pe saptamana e mai mult decât suficient pentru acoperirea poftelor.
Alcoolul nu ar trebui sa depășească 2-3 pahare pe săptămâna. Chiar dacă aparent te ajuta sa te relaxezi, in realitate accentuează anxietatea și , pe fondul unei stări generale proaste, poate da dependentă sau poate agrava stările emoționale negative.
Încearcă atât cât poți sa gătești, nu face risipa de alimente și cumpara responsabil produse alimentare.
Mâine vorbim despre sport acasă și alte celea, ca se pare ca vom fi nevoiți sa ne reconfigurăm întreaga viața. Aveți grija de voi!„, a mai scris Cori Grămescu pe Facebook.