Corina Corbu, președintele ÎCCJ, scrisoare deschisă după tăierea pensiilor speciale: Decizia a fost tristă și stupefiantă. Pensiile magistraților nu sunt speciale și nici nesimțite

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
29/01/2020, 14:51
Corina Corbu, președintele ÎCCJ, scrisoare deschisă după tăierea pensiilor speciale: Decizia a fost tristă și stupefiantă. Pensiile magistraților nu sunt speciale și nici nesimțite
Corina Corbu, Președintele ÎCCJ, scrisoare deschisă după tăierea pensiilor speciale. Sursa foto: Hepta

Corina Corbu, președintele ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă, prin care trage un semnal de alarmă cu privire la tăierea pensiilor speciale. Judecătorul declară că fără aceste pensii ale magistraților, sistemul judiciar din România va fi compromis.

ÎCCJ, nemulțumită de tăierea pensiilor speciale

„Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător și cetățean, tristă și, aș spune, stupefiantă”, declară Corina Corbu în scrisoarea deschisă a ÎCCJ, remisă FANATIK.

Judecătorul mai scrie în actul transmis presei că situația de ieri a fost una bizară, mai ales că, pentru prima dată după mult timp, opoziția și puterea au votat în același mod.

„Nu cred că am mai avut o astfel de situație în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiții de cvasi-umanitate, o clasă politică alminteri prin definiție divizată găsind se pare una dintre puținele linii comune în afectarea pe termen lung a însăși stabilității sistemului judiciar.”

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție mărturisește că celelalte puteri ale statului au ajuns să trateze sistemul juridic din România ca pe o Cenușăreasă, ori ca pe o ramură a puterii de rangul doi.

Justiția din România, tratată ca o „Cenușăreasă”

„De o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenușăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja” celalte puteri ale statului” se mai arată în mesajul transmis de ÎCCJ.

În scrisoarea deschisă trimisă miercuri, Corina Corbu este de acord că a sosit timpul ca justiția să fie pusă la locul ei, pe o poziție de egalitate și de echilibru, fără a mai tolera deficiențele sistemului judiciar.

„Pot spune că nu mulți s-au gândit la acest moment la consecințele pe termen lung ale unei astfel de măsuri. Nu s-au gândit în mod cert la cât de greu ne va fi pe viitor să mai atragem cei mai buni tineri juriști spre profesia noastră, nu s-au gândit la ce înseamnă să demotivezi judecătorii, în condițiile unui sistem care deja este caracterizat de supraîncărcare, de inflație legislativă și de practică neunitară…

Și mai îndrăznesc să spun că aceia care încurajează sau care cred că pot profita de pe urma creării  unui conflict artificial între societate și autoritatea judecătorească pe tema pensiilor de serviciu- și mi-aș fi dorit, ca om, să nu trebuiască să menționez aici contrapunerea stupefiantă  emisă în spațiul public între pensiile de serviciu și alocațiile de stat pentru copii- uită de faptul că aceste consecințe negative se vor răsfrânge asupra noastră, a tuturor, în primul rând în calitate de cetățeni”, mai scrie Corina Corbu în scrisoarea deschisă.

Judecătorul reamintește opiniei publice faptul că pensiile magistraților nu sunt „pensii speciale” și nici „pensii nesimțite”, iar pentru mulți dintre magistrați acestea reprezintă o garanție a independenței.

Președintele ÎCCJ a mai anunțat că a convocat azi o ședință a Secțiilor Unite din cadrul instituției, pentru a analiza dacă există sau nu temeiuri pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legea adoptată ieri de Parlament, privind eliminarea pensiilor speciale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×