Consilierii Sectorului 1, pas ajutorului pentru Catedrala Neamului!

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/10/2019, 18:53
Consilierii Sectorului 1, pas ajutorului pentru Catedrala Neamului! GALERIE FOTO
Lucrările la Catedrală sunt în plină desfășurare. Sursa foto - facebook

Consilierii Sectorului 1 au spus pas ajutorului pentru Catedrala Neamului! Astfel, aceștia au respins proiectul care ar fi direcționat o sumă importantă către Catedrală. Reprezentanţii PNL şi USR au votat împotriva, iar PSD nu a avut majoritate. Totul s-a petrecut în această săptămână când pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Sectorului 1 s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea acordarea banilor pentru lăcașul de cult.

Consilierii Sectorului 1, pas ajutorului pentru Catedrala Neamului!

Consilierii au respins, însă, proiectul fără prea multe comentarii. A existat o alianță formată pe loc între liberali și cei de la USR, ambele partide spunând că banii pot fi direcționați către alte priorități ale sectorului. PSD nu a mai putut forma o majoritatea pentru a trece proiectul de finanţare. De remarcat că în total, Primăria Sectorului 1 a alocat deja o sumă de 30 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului în 2017 şi 2018.

„Acum, în şedinţa Consiliului Local al Sectorului 1 a fost respins proiectul de hotărâre care prevedea acordarea ajutorului de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, singura mare realizare cu ocazia Centenarului Marii Uniri”, s-a arătat într-un comunicat al Primăriei. Vă readucem aminte că lucrarea Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie, deși șantierul nu era finalizat.

Consilierii Sectorului 1, pas ajutorului pentru Catedrala Neamului! Catedrala
Catedrala Neamului nu mai primește bani de la Sectorul 1. Sursa foto – facebook

Catedrala, lucrări de zor pentru finalizare

Până la acel moment, potrivit Patriarhiei Române, pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA, doar că pentru a duce construcția la bun sfârșit era nevoie de o altă sumă importantă. Catedrala Mântuirii Neamului, cu hramul principal „Înălțarea Domnului” și hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale era preconizată a fi la sfârșitul anului 2018. Pe 11 noiembrie 2016 a fost turnat la Innsbruck primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului. Acesta cântărește peste 25 de tone, și are un diametru de 3,35 metri, fiind cel mai mare clopot în mișcare din lume situat într-un edificiu de biserică. Pentru bronzul destinat turnării clopotului s-a folosit 78% cupru electrolitic și 22% staniu electrolitic. Pe clopotul mare se regăsește basorelieful Patriarhului Daniel, cu scopul de a evidenția binecuvântarea acestuia pentru realizarea clopotelor. De altfel, Catedrala are cel mai mare clopot bisericesc din lume, depășind Saint Peter’s bell (Petersglocke) din Catedrala din Köln.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×