Comisia Europeană a dat verdictul! Medicamentul promovat de Donald Trump nu este eficient împotriva coronavirusului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 23:48
Comisia Europeană a dat verdictul! Medicamentul promovat de Donald Trump nu este eficient împotriva coronavirusului
Donald Trump, contrazis de Comisia Europeană. Medicamentul promovat de președintele SUA nu este eficient împotriva coronavirusului. Sursa foto: hepta.ro

În urmă cu aproximativ o săptămână, Donald Trump a solicitat aprobarea folosirii unui medicament care, potrivit spuselor sale, se va dovedi extrem de eficient în lupta împotriva noului tip de coronavirus. Este vorba despre un tratament pe bază de clorochină, folosit în cazul persoanelor bolnave de malarie.

Comisia Europeană anunță că nu există dovezi că medicamentul promovat de Trump poate trata coronavirusul

Hidroxiclorochină și azitromicină (n.r. un antibiotic), luate împreună, au o șansă reală de a deveni una dintre cele mai mari revoluții din istoria medicinei. Trebuie să fie date în folosință imediat. Ce avem de pierdut?”, a declarat președintele Statelor Unite ale Americii, adăugând în susținerea teoriei sale faptul că este „un tip deștept”.

L-a contrazis, însă Anthony Fauci, unul dintre oficialii americani care se ocupă de combaterea pandemiei, subliniind că nu există studii clinice relevante privind eficiența medicamentului. Afirmațiile sale sunt susținute și de specialiștii din cadrul Comisiei Europene, care atrag atenția că „eficienţa hidroxiclorochinei în tratamentul pentru pacienţii cu COVID-19 nu a fost dovedită până acum”.

Trump a semnat un ordin pentru prevenirea stocării și creșterii prețului la hidroxiclorochină

Totodată, nu există dovezi concrete nici în legătură cu efectele pozitive ale clorochinei, un alt medicament folosit împotriva malariei și testat pentru o potenţială utilizare împotriva coronavirusului. Reamintim că Serviciile de Sănătate din SUA au listat hidroxiclorochina ca resursă medicală protejată, după ce Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a preveni stocarea sa şi creşterea preţului.

Și vecinii maghiari au luat astfel de măsuri, interzicând săptămâna trecută exportul de sulfat de hidroxiclorochină. „Ungaria este pe plan global unul dintre cei mai mari exportatori ai acestei substanţe active, dar acum ea trebuie să acorde prioritate protejării populaţiei ungare şi securizării aprovizionării cu medicamente”, a transmis guvernul ungar.

Peter Kremsner, directorul Institutului pentru Medicină Tropicală, anunță că medicamentul pare să funcționeze împotriva noului tip de coronavirus, cel puțin în eprubetă. Potrivit acestuia, un număr mare de pacienți testați pozitiv cu COVID-19 au fost tratați cu clorochină în țări precum China și Italia.

Cu toate acestea, nu este clar dacă tratamentul are succes, pentru că pacienții respectivi au primit clorochină în doze foarte mari și în combinație cu multe alte medicamente. „S-ar putea să nu funcționeze sau chiar să producă mai mult rău„, a spus Peter Kremsner.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a transmis prin intermediul unui comunicat că lucrează îndeaproape cu alte agenții guvernamentale și cu centre academice care cercetează folosirea acestor medicamente. Totul, „pentru a stabili dacă poate fi utilizat pentru tratarea pacienților cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19„.

Entuziasmul izvorăște, însă, din informații potrivit cărora tratamentul ar fi fost folosit cu succes în China și Franța. Doctorul Fauci subliniază că aceste rapoarte nu se bazează pe studii, singurele care pot da asigurări că un anumit tratament este eficient.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×