Codruța Kovesi cere mai mulți bani pentru Parchetul European: ”În primul an de activitate, trebuie să gestionăm cel puțin 3.000 de dosare”

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
06/02/2020, 16:57
Codruța Kovesi cere mai mulți bani pentru Parchetul European: ”În primul an de activitate, trebuie să gestionăm cel puțin 3.000 de dosare”
Fostul procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi/ Sursă: Hepta

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a fost audiată, joi, în Comisia de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE), unde a cerut suplimentarea fondurilor prevăzut inițial deoarece s-a dovedit eronat numărul de dosare care trebuie instrumentate. Kövesi a estimat la 3.000 numărul de dosare care vor trebui evaluate încă din prima zi a Parchetului European, număr pentru care este nevoie de mai mulți magistrați, transmite G4Media.

Număr de cauze peste așteptări

Kovesi și-a revizuit calculele inițiale după ce a primit informații de la statele participante la EPPO referitoare la încărcătura Parchetului European pentru primul an

Decizia asupra bugetului nu este doar un exercițiu tehnic pentru experții în chestiuni bugetare. Parlamentul urmează să adopte o decizie pur politică. Dacă dorim să începem în 2020, bugetul Parchetului European pentru 2020 trebuie rediscutat, crescut în mod semnificativ iar bugetul pe 2021 trebuie ajustat în mod corespunzător”, a declarat fosta șefă a DNA.

Inițial, Kovesi credea că va putea începe activitatea cu resursele actuale urmând ca EPPO să ajungă la ”viteza de croazieră” în 2023, când ar fi putut derula până într-o mie de investigații.

Procurori part-time

Potrivit noilor estimări, procurorii europeni vor avea de gestionat încă de la început circa 3.000 de cazuri pe care să le evalueze și apoi să decidă dacă le trimit parchetelor naționale sau rămân la biroul central.

Nu vom putea obține toate acestea cu 32 de procurori delegați în regim part time, cu 22 de procurori europeni și cu 29 de angajați în biroul central așa cum prevede schema de acum”, a spus Kovesi.

Ea este nemulțumită și de faptul că o parte din procurorii din subordine vor lucra part-time.

Cum va lucra în practică în regim part time un procuror european delegat? Lucrând la un caz european dimineața și la unul național după-amiaza? (…) Pentru mine este clar, dacă dorim să facem treabă bună, dacă dorim să dăm consistență Parchetului European din prima zi, dacă dorim un Parchet European cu adevărat independent, trebuie să începem doar cu procurori europeni delegați angajați în regim full time. Și ne trebuie cel puțin doi pentru fiecare stat membru”, le-a explicat Laura Codruța Kövesi europarlamentarilor din comisia LIBE.

Kövesi, după preluarea conducerii EPPO, a anunțat că își propune ca parchetul să fie operațional până la finele anului 2020.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×