Cod Rutier 2019: de acum, pietonii pot fi amendați dacă nu respectă aceste prevederi

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
02/01/2019, 21:00
Cod Rutier 2019: de acum, pietonii pot fi amendați dacă nu respectă aceste prevederi GALERIE FOTO
Şi pietonii vor fi amendaţi de acum, conform Codului Rutier 2019

Codul Rutier a primit mai multe prevederi în 2019, iar de acum şi pietonii pot primi amenzi drastice dacă nu se conformează normelor. Amenzile sunt pe măsură şi nu vor scăpa nepedepsiţi nici pietonii care nu respectă legea.

Conform Codului Rutier 2019, pietonii sunt obligaţi să circule pe trotuare, ori acostament, adică pe marginea nepavată a drumului. Le este interzis să circule pe pipstele pentru biciclişti, semnalizate corespunzător. Mai mult, pietonii pot traversa doar atunci când semaforul le permite acest lucru şi nu pot începe traversarea atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roşie.

De acum, pietonii pot fi amendați, cofnrom Codului Rutier 2019

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste noi prevederi din Codul Rutier vor fi sancţionaţi cu amenzi incluse în clasa I de sancţiuni, acest lucru însemnând două, cel mult trei puncte de amendă. Contravaloarea unui punct de amendă este anul acesta de 145 de lei, iar asta înseamnă că pietonii care circulă neregulamentar vor putea primi amenzi de la 290 şi până la 435 de lei.

Modificările aduse Codului Rutier din 2019
Modificările aduse Codului Rutier din 2019

Totodată, pietonii care circulă noaptea pe partea carosabilă a drumului în cazul în care nu există trotuare sau acostament în zonă, trebuie să aibă aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau să aibă asupra lor înc adrul vestimentaţiei o sursă de lumină, care să fie vizibilă din ambele sensuri.

Ce sunt obligaţi să facă pietonii

Pietonilor le mai este interzis şi să tarversere calea ferată atunci când sunt barierele coborâte sau sunt pornite semnalele acustice şi luminoase de la nivelul trecerii de cale ferată. Pietonii trebuie astfel săs e asigure în acest sens atunci când vor să înceapă traversarea.

Şi pietonii se spun aceloraşi reguli în trafic ca şi conducătorii auto atunci când vine vorba despre semnalele pe care le fac poliţiştii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×