Cod roșu de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi! Salvamont: ”Vă sfătuim să rămâneţi adăpostiţi”

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
29/12/2019, 20:34
Cod roșu de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi! Salvamont: ”Vă sfătuim să rămâneţi adăpostiţi”
Cod roșu de avalanșă. Sursa foto: digi24.ro

Este cod roșu de avalanșă! Meteorologii trag un semnal puternic de alarmă, după căderile masive de zăpadă din ultimele zile! Este pericol maxim de avalanșe în Munții Făgăraș și Bugeci, la peste 1800 de metri altitudine!

Cod roșu de avalanșă

Zona respectivă se află sub o atenționare cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol, în aceast sfârșit de săptămână, iar primele incidente au apărut deja în țară, o mașină în care se aflau doi adulți și un copil fiind blocată în munți!

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ca urmare a stratului însemnat de zăpadă proaspătă aşternută pe versanţi în ultimele 24 de ore aceasta a condus la creşterea stratului de zăpadă cu circa 80 cm în zona înaltă şi cu 40-50 cm la altitudini mai joase.

Echipele Salvamont au transmis un mesaj pentru turiști

Prin prezenţa vântului intensificat, există pericolul ca în Munţii Făgăraş, pentru altitudinile de peste 2.000 m, riscul de avalanşa a ajuns la gradul cinci din cinci, ceea ce din punct de vedere meteorologic poate fi exprimat prin cod roșu.

Pentru altitudinile mai joase, sub 1.800 m, riscul de avalanşă a ajuns la gradul 4 din 5. Așadar, avalanșele se pot declanșa oricând chiar și în zonele turistice intens tranzitate de cei care practică drumeţii montane.

De asemenea, în Masivul Bucegi, pentru altitudinile de peste 1.800 m, riscul de avalanşă este crescut, stratul de zăpadă proaspătă măsurând pe alocuri, peste 25 cm.

„Îi sfătuim pe turişti să evite deplasările pe munte în această perioadă şi totodată dacă vă aflaţi la altitudini înalte, în cabane, vă sfătuim să vă luaţi măsurile de autoprotecţie şi să rămâneţi adăpostiţi.

Pentru singuranţa dumneavoastră, consultaţi site-ul fiipregatit.ro! Echipele SALVAMONT, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112.

Echipele SALVAMONT pot fi apelate şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile”, se arată într-o informare a Salvamant.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×