Cod galben de ninsori și vânt puternic. Avertizarea meteo este valabilă până pe 6 ianuarie

Alexa Serdan   
în Prognoza meteo
04/01/2020, 12:22
Cod galben de ninsori și vânt puternic. Avertizarea meteo este valabilă până pe 6 ianuarie
Cod galben de vânt puternic și ninsoare la munte și în Moldova. Sursa foto: pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu puțin timp o atenționare de vreme rea și un cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite. Avertizările intră în vigoare sâmbătă, 4 ianuarie, și sunt valabile până luni după-amiaza, 6 ianuarie.

Informare meteo de vânt puternic și ninsori

Meteorologii au transmis că în această după-amiază, 4 ianuarie, de la ora 17:00 intră în vigoare o informare de vânt puternic și precipitații mixte sub formă de lapoviță și ninsoare. Informarea este valabilă până luni, 6 ianuarie, ora 22:00.

În acest weekend, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, iar rafalele vor depăși 45-55 km/h, în timp ce în zonele montane vântul va sufla cu peste 70 km/h. Intensificările vântului se vor extinde pe parcursul zilei de luni, 6 ianuarie, în regiunile sud-estice și în Carpații Meridionali.

În zonele montane, în centrul, vestul și nord-estul țării precipitațiile vor cădea sub formă de ninsoare, în timp ce în sud-estul teritoriului precipitațiile vor fi mixte. De asemenea, din cauza zăpezii se va forma pe arii retrânse polei sau ghețuș. În plus, pe crestele montane ninsoarea va fi viscolită și trecător în restul țării.

Cod galben de vânt puternic și viscol în zonele montane

Prima avertizare ANM de tip cod galben vizează zonele montane. În intervalul sâmbătă, 4 ianuarie, ora 18:00 – luni, 6 ianuarie, ora 06:00, în Carpații Meridionali vântul va sufla puternic la altitudini de peste 1.700 de metri și ninsoarea va fi viscolită.

Meteorologii transmit că la începutul intervalului ninsoarea va cădea moderat cantitativ și se va depune un strat nou de zăpadă. Ulterior, ninsoare va cădea mai intens începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie).

 Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65-75 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură vântul va depăși la rafală 90-100 km/h viscolind și spulberând zăpada. 

 Cod galben de vânt puternic în Moldova

A doua avertizare cod galben afectează Moldova şi intră în vigoare duminică, 5 ianuarie, de la 09:00, fiind valabilă până luni, 6 ianuarie, ora 6:00. În intervalul menționat local și temporar precipitațiile vor cădea sub formă de ninsoare, iar trecător zăpada va fi spulberată. 

Totodată, meteorologii avertizează că în Moldova vântul va avea intensificări și va atinge la rafală 55-65 km/h, în timp ce pe arii restrânse va depăși chiar și 70-75 km/h.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×