Cluj Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer! „Dăm încă o dată tonul în țară”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 10:58
Cluj Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer! „Dăm încă o dată tonul în țară” GALERIE FOTO
Autobuzele și-ar putea face apariția pe străzile din Cluj anul viitor. Sursa foto - facebook

Cluj Napoca devine primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer! S-ar putea întâmpla lucrul acesta chiar de anul viitor. “Am declanşat un proiect pilot la Cluj – care înseamnă confirmarea brandului de oraş al inovării, inteligenţei artificiale, al dezvoltării, cercetării şi IT-ului – şi cu această dimensiune pragmatică referitoare la punerea în circulaţie, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără şofer, după modelul celor care există în marile oraşe europene.

Cluj Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer!

Acest autobuz va deservi ca arie de circulaţie zona centrală, pentru a arăta că acest oraş susţine dimensiunea modernă, susţine inovarea şi inteligenţa artificială, pe care nu o vom putea evita. Va fi un mijloc de mobilitate a viitorului acest transport autonom şi sper ca anul viitor să îl vedem pe străzile Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

El a mai spus că proiectul pilot va fi pus în practică în colaborare cu UTCN. “Cluj-Napoca îşi doreşte să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce priveşte transportul public, după ce a fost primul oraş care a introdus în circulaţie autobuzele electrice”, a mai menţionat Boc. Edilul din Cluj a ținut să precizeze că autobuzul autonom va deservi zona centrală, fiind un model preluat din alte orașe europene.

Cluj Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer! Autobuz
Autobuzele fără șofer ar reprezenta o premieră pentru România. Sursa foto – facebook

„Dăm încă o dată tonul în țară”

De altfel, autobuze autonome, cu o capacitate de maximum 12 pasageri, au fost introduse în orașe precum Paris sau Viena. Emil Boc a readus aminte că Clujul este primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că deși programul-pilot, va fi aplicat mai întâi în zona centrală a oraşului, acesta are toate şansele să fie extins ulterior cu fonduri europene, aşa cum s-a procedat şi în cazul autobuzelor electrice.

„Propunem o linie zero în zona centrală a oraşului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele oraşe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite şi, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalităţii, Ovidiu Cîmpean

 

Închide ×