Clovnul Siminică a crescut în cușca leilor! Povestea de viață a celui care a fost Simion Avram!

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/09/2018, 17:07
Clovnul Siminică a crescut în cușca leilor! Povestea de viață a celui care a fost Simion Avram!
Clovnul Siminica a murit la varsta de 81 de ani

Românii l-au pierdut pe clovnul Siminică! Numele lui a tronat pe marile afişe ale circurilor din Europa şi în ciuda începutului greoi, Simion Avram şi-a clădit singur reputaţia. Acum Simion Avram a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferință care l-a țintuit la pat în ultima perioadă.

Ultimul interviu acordat de omul care a făcut să râdă milioane de oameni a fost cel acordat pentru revista Taifasuri. Campionul comediei a acceptat atunci să vorbească despre viața lui plină de peripeții, dar și momente dramatice. Comicul a povestit cum s-a născut în cușca leilor, dar a vorbit și despre drama pierderii fraților săi.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Clovnul Siminică a mers și a vorbit la 4 ani

„Mama avea deja doi copii şi urmă al treilea, adică eu. Când caută o gazdă, oamenii o întrebau dacă are copii şi, când aflau că are, n-o mai primeau, gândindu-se că aceştia fac stricăciuni prin curţi. Patronului circului la care lucra mama, Bercuini, i s-a făcut milă de ea şi, când a murit un leu, a îmbrăcat cuşca în carton şi i-a dat-o ei. Apoi au apucât-o durerile facerii şi au dus-o la Spitalul de Copii, unde m-am născut eu. Apoi m-a crescut în cuşcă leului! (…) Până la patru ani eu nu am mers în picioare şi nici nu am vorbit.

Cu chiu cu vai, mama a găsit o proprietăreasă, undeva pe Stradă Comarnic. Îmi aduc aminte că era o curte lungă, în care şedeam noi, copiii. Într-o zi, m-am sculat în picioare, am luat-o la fugă şi am dat cu capul în gard. Apoi m-am ridicat şi am început să vorbesc şi să merg!”, îşi începe maestrul povestea de viaţă. Acum nu mai merge deloc. „Durerile mă chinuie. Soţia, pentru care mă rog la Dumnezeu să o ţină sănătoasă şi să aibă putere să mă care prin casă, este spijinul meu. Singur nu mai pot merge. Eu nu mai pot ajuta pe nimeni pentru că nu mai am putere”, se plângea fostul acrobat.

Sora sa a murit la 19 ani. Era gravidă!

A început să se antreneze pentru arenă la cinci ani, iar la şapte ani debutează într-un număr de acrobaţie şi contorsionism. Artistul povesteşte că erau atât de săraci încât el şi sora lui, Elena, se antrenau folosind frânghia pentru rufe a mamei sale şi un ţăruş de fier pentru a-şi încropi un trapez. În scurt timp, cei doi încep să-şi construiască un nume, pentru că executau elemente acrobatice de dificultate mare fără plasă de siguranţă.

După ce Elena se căsătoreşte cu vestitul acrobat Sandi Bernea, începe şi coşmarul pentru Siminică. La începutul anilor 50, sora lui îşi pierde viaţă la doar 19 ani, prăbuşindu-se de la 15 metri înălţime, în faţă a 3.000 de spectatori, la Râmnicu Vâlcea, în urma unui număr periculos. Avea doar 19 ani şi era însărcinată în 3 luni.

Clovnul Siminica
Clovnul Siminica a facut milioane de oameni sa rada!

„Sora mea lucra pe o semilună, pe trapez, urma o placă şi trebuia să facă pe aceasta contorsionism. Trebuia să pună mâinile pe axul care se înţepenea, ca să facă gigantice la înălţime. Ea a uitat să mai apese butoanele acelea şi şi-a dat drumul în gol. Când a ajuns în poziţia orizontală şi-a rupt mâna, picioarele şi a rămas agăţată. Apoi, exact când s-a dus spre orchestră, s-au rupt butonii. Ea a căzut cu capul într-o piatră şi a murit pe loc! Eu îi spusesem că nu
vreau să facă acest număr, dar mama a insistat, i-a făcut două aparate pe care i le-am tăiat cu bonfaierul”, povestea clovnul.

Citește și Clovnul Siminică a murit! Cel care a trăi pentru a aduce fericire copiilor, acum o va aduce în ceruri

Citește și Ancheta Mădălinei Manole poate fi redeschisă. Artista nu a luat Furadan!

Marele maestru s-a pensionat în 1987 însă a mai continuat să lucreze în ţară şi străinătate până în 1995. Avea la activ 8 fracturi de mâini şi picioare şi a fost de multe ori la un pas de moarte. Cel mai grav accident a fost la Târgu Măgurele, când i s-a rupt trapezul şi a căzut de la 12 metri.

Siminică avea un mare regret. Nimeni din familie nu a continuat în arta circului, chiar dacă are doi nepoţi care au fost jongleuri şi acrobaţi foarte buni. Nepoții au lăsat circul și au plecat la muncă în Anglia, unde au și rămas.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×