Citatul zilei de 9 octombrie. Mihai Eminescu despre importanța cititului

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
09/10/2019, 15:46
Citatul zilei de 9 octombrie. Mihai Eminescu despre importanța cititului
Mihai Eminescu de îndeamnă să citim pentru a ne dezvolta imaginația. Sursa foto; oradeaindirect.ro

Citatul zilei de azi, 9 octombrie, îi aparține poetului român Mihai Eminescu. „Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții” – un îndemn foarte important de care trebuie să ținem cont. Numai citind ne putem dezvoltat atât limbajul, cât și imaginația. O carte bună te transpune în altă lume și numai așa putem trăi mai multe vieți.

Citatul zilei. Mihai Eminescu vorbește despre lectură și importanța ei

Mihai Eminescu este unul dintre cei mai cunoscuți poeți pe care i-a avut țara noastră. Pe lângă faptul că a fost poet, Eminescu a fost și prozator și jurnalist român. Pe numele său adevărat, Mihai Eminovici, jurnalistul a citit enorm, dar a scris la fel de mult. Dovadă fiind și citatul de mai sus. Poetul este de părere că lectura ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea, imaginația și limbajul. Numai citind putem înțelege care este sensul vieții și astfel, putem crea imagini noi.

Cărțile au fost și vor rămâne întotdeauna o sursă de informații și un mijloc de îmbunătățire a cunoștințelor. În plus, cărțile reprezintă cel mai simplu și cel mai accesibil mod de a ne dezvolta într-un anumit domeniu. Lectura deschide lumi noi pe care altfel nu vom avea ocazia să le întâlnim. O cartea bună te ține cu sufletul la gură și nu te lasă să până nu o termini. Cărțile vor rămâne mereu un izvor nesfârșit de imaginație și doar așa putem trăi mai multe povești.

Lectura dezvoltă creativitatea și imaginația
Citește orice îți pică în mână, doar așa poți trăi mai multe vieți. Sursa foto: libertatea.ro

William Faulkner este de aceeași părere cu Mihai Eminescu

Nu doar Mihai Eminescu ne îndeamnă să citim și să descoperim alte lumi, dar și alți scriitori. Printre aceștia se numără William Faulkner, Mihai Codreanu, Stephen Hawking sau Erasmus. „Când fac rost de bani, îmi cumpăr cărți. Dacă mai rămân, îmi cumpăr de mâncare și haine”, spunea Erasmus, în timp ce scriitorul american Faulkner ne îndeamnă să citim orice ne pică în mână, fie că este o carte bună, fie că este una mai slabă.

„Citește, citește, citește. Citește totul – gunoi, calsicii, răii și bunii, și vezi cum scriu. La fel ca un tâmplar care lucrează ca ucenic și își studiază maestrul. Citește! Vei absorbi asta. Apoi scrie. Dacă ai scris ceva bun, vei afla. Dacă nu, aruncă ce-ai scris pe fereastră”, spunea prozatorul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949 William Cuthbert Faulkner.

Românii sunt codași în materie de citit

Țara noastră ocupă un loc rușinos în topul consumatorilor de carte. Așa se face că românii cumpără mai puține cărți decât vecinii bulgari sau sloveni. Cei mai mari consumatori de carte din România sunt preșcolarii și școlarii din clasele primare, în timp ce adulții abia citesc 1-2 cărți pe an. Din nefericire, cele mai recente studii au demonstrat că doar patru din zece români au citit ori au răsfoit o carte în ultimul an.

Unul dintre motivele pentru care românii nu citesc sunt editurile care nu alocă suficiente fondurile pentru promovarea cărților. Un alt motiv pentru care consumul de cărți este foarte mic în România ar fi prețurile destul de ridicate ale cărților în comparație cu alte țări europene.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×