Citatul zilei de 8 octombrie 2019. Baruch Spinoza, despre morala morții în contextul filosofiei scolastice

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
08/10/2019, 16:40
Citatul zilei de 8 octombrie 2019. Baruch Spinoza, despre morala morții în contextul filosofiei scolastice
Citatul zilei de 8 octombrie 2019. Sursa foto: My Jewish Learning

Citatul zilei de azi, 8 octombrie 2019, îi aparține lui Baruch Spinoza. „Înțelepciunea omului modern nu este meditația asupra morții, ci asupra vieții” – una din cele mai dezbătute vorbe de duh, care, la prima vedere poate fi explicată foarte ușor, însă cei care cunosc operele filosofice ale lui Spinoza vor ajunge la cu totul altă concluzie.

Citatul zilei de 8 octombrie vine de la Baruch Spinoza

Filosofia lui Spinoza se axa pe adevărata libertate pe care o poate simți omul și prin înlăturarea oricăror gânduri sau idei negative ori destructive pentru natura umană. În mai toate tratatele sale filosofice, Spinoza punea accentul pe împliniri și considera că meditația asupra morții, ca să revenim la citatul zilei, poate fi făcută doar cu condiția de a înțelege cu adevărat viața, dintr-o perspectivă eminamente pozitivă.

De altfel, în multe din scrierile sale, Spinoza spunea că răul trebuie restrâns la lumea omului, căci natura în sine nu are concepte de bine și rău, deci raportat la acestea, este nevinovată și complet delimitată. Spinoza a tratat problema eticii în anul 1677 din perspectiva înțelegerii fericirii omenești și ce anume o produce.

citatul zilei 8 octombrie 2019
Baruch Spinoza a fost unul dintre cei mai apreciați filosofi olandezi de origine evreiască. Sursa foto: Society6

Gândirea scolastică se reflectă în operele lui Spinoza

Pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim, având în vedere că ce se întâmplă după moarte nu știe nimeni, Spinoza a militat pentru cunoașterea științifică, analiza la rece fiind singura care putea aduce anumite certitudini și fericirea pe care oamenii o urmăresc de milenii.

Baruch Spinoza (Benedictus Spinoza) a fost unul din cei mai mari filosofi ai secolului al XVII-lea. Scriitorul și eseistul olandez cu origini portugheze și evreiești nu a negat existența lui Dumnezeu, spre deosebire de alți mari gânditori, dar în același timp, în mod curios, a militat pentru cunoașterea științifică.

Spinoza spunea că universul s-a născut în același timp cu Dumnezeu, că a fost o naștere din sine și prin sine, o Substanță. Termenul „substanță” în acest context provine din filosofia scolastică și se referă la o esență metafizică care cuprinde totalitatea manifestărilor și existențelor, din care inteligența umană nu poate înțelege decât lucrurile materiale și manifestările gândirii.

Cu alte cuvinte, în concepția lui Spinoza, natura s-a creat prin ea însăși, acest filosof crezând cu teoria în teoria infinitului creator. Cu privire la citatul cu care am deschis acest material despre Spinoza, acesta se referă la moarte ca fapt de sine stătător care nu poate fi înțeles câtă vreme nu înțelegem 100% viața.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×