Citatul zilei, 24 septembrie 2019. Jean-Jacques Rousseau, despre natura umană și societatea coruptă

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
24/09/2019, 16:39
Citatul zilei, 24 septembrie 2019. Jean-Jacques Rousseau, despre natura umană și societatea coruptă
Citatul zilei de 24 septembrie 2019. Sursa foto: e-Pedia, The Guardian. Colaj: Fanatik

Citatul zilei de astăzi, 24 septembrie 2019 vine de la Jean-Jacques Rousseau. Este unul din cele mai dezbătute citate în seminariile de la facultățile de filosofie, însă a fost, pare-se, înțeles greșit de cei mai mulți. „Omul este bun de la natură, dar societatea este aceea care îl corupe”, este citatul care dă și astăzi bătăi de cap multor academicieni.

Citatul zilei de azi, 24 septembrie 2019, îi aparține filosofului Jean-Jacques Rousseau

Citatul este extras din „Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni”, în anul 1755. Citatul în sine este, de fapt, undeva la nota de subsol din cea de-a doua parte a discursului filosofului francez și a fost scos din context. Ceea ce a vrut să spună Rousseau a fost că oamenii nu sunt nici răi, nici buni de la natură, doar că în starea lor naturală aceștia sunt mai puțin coruptibili și sunt buni fără să știe, în sensul de inocență.

Diferența dintre om și restul formelor de viață este că omul poate să ignore instinctele, spre deosebire de multe animale, fapt care îi conferă o adevărată libertate. Pornind de la acest aspect, în întreaga sa lucrare în care explică dinamica dintre societate și om, J.- J. Rousseau explică foarte clar potențialul negativ la care poate ajunge omul prin pervetire odată ce descoperă efectele libertății.

citatul zilei 24 septembrie 2019
Jean Jacques Rousseau a fost unul dintre cei mai iluștri filosofi ai iluminismului. Sursa foto: The Telegraph

Societatea a devenit coruptibilă după apariția primului contract social

Citatul reflectă, de fapt, unul dintre efectele contractului social încheiat între oameni tocmai cu scopul de a înlătura inechitățile. De aceea s-a ajuns la o succesiune de concesii (ceea ce numim societatea de azi) pentru a evita o permanentă stare de război (prădător versus pradă). Odată cu încheierea contractului social și dezvoltarea acestui principiu pentru funcționarea civilizației umane a apărut, inevitabil, coruptibilitatea.

Jean-Jacques Rousseau a fost unul dintre filosofii cei mai iluștri ai perioadei iluministe. Născut în anul 1712, filosoful francez de origine geneveză și-a lăsat amprentele puternic asupra societății, căci o parte dintre ideile acestuia au stat la baza Revoluției Franceze din 1789.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×