Citatul zilei, 23 octombrie 2019 vine de la un poet și om politic din Chile care s-a făcut remarcat prin versurile lui superbe. Pablo Neruda a scris despre dragoste, despre iubire, despre amor, despre speranță și a oferit lumii rânduri pline de sentimente. „Vreau sa fac cu tine ce face primavara cu ciresii”, spunea Neruda despre felul în care un om trebuie să se îndrăgostească, despre respectul față de partener și despre farmecul iubirii
Citatul zilei, 23 octombrie 2019!
Pablo Neruda, pseudonimul literar folosit de Neftalí Ricardo Reyes Basoalto s-a născut pe 12 iulie 1904. A fost un poet îndrăgit de întreaga lume și om politic chilian, consul în Spania, Japonia, și China, dar și ambasador la Paris. A primit de-a lungul timpului premiul „Cununa de aur” a Reuniunii Internaționale a Poeților din orașul iugoslav Strunga, premiul Internațional Lenin „Pentru întărirea păcii între popoare”, 1953.
Neruda a dat lovitura când a a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971. Puțină lume știe că Neruda a plecat într-o călătorie în jurul lumii, trecând și prin țara noastră. A participat activ la viața politică a timpului său, prin opere militante puse în slujba demnității umane. Călătorii, conferințe, premii și titluri academice, editarea în tiraje impresionante a operelor sale în spaniolă și în numeroase alte limbi marchează recunoașterea marii valori a poeziei sale.
Pablo Neruda descrie farmecul iubirii
Nu mai puțin strălucită este activitatea politică din ultimii ani ai vieții. În 1969 este desemnat din partea Partidului Comunist candidat la președinția Republicii Chile și în această calitate străbate întreaga țară și ia parte la tratativele care conduc la formarea Unității Populare. Ulterior se retrage în favoarea lui Salvador Allende, care este desemnat candidat unic. În 1970 ia parte activă la campania electorală a lui Allende. După victoria Unității Populare, când Allende devine președintele țării, Neruda este numit ambasador în Franța.
În 1972 este invitat la New York la Reuniunea Pen Clubului, unde ține discursul de deschidere și protestează împotriva blocadei la care Statele Unite ale Americii supuseseră țara sa. Începe să-și scrie Memoriile. Renunță la funcția de ambasador la Paris și se întoarce în Chile, prilej cu care guvernul organizează în cinstea lui o mare adunare populară pe stadionul național din Santiago. La mijlocul anului 1973, adresează o chemare intelectualilor latino-americani și europeni pentru evitarea războiului civil în Chile. La 11 septembrie, un puci militar răstoarnă guvernul Unității Populare, iar președintele Salvador Allende este asasinat. A murit la 23 septembrie 1973, la Santiago, la câteva zile după răsturnarea guvernului Unității Populare de către forțele armate reacționare. Opinia publică internațională a luat cunoștință cu profundă indignare de faptul că, după puciul militar, locuința sa din Valparaíso, precum și cea din Santiago, unde se ținea priveghiul pentru cel dispărut, au fost devastate și distruse de fasciștii chilieni.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17