Citatul zilei, 18 octombrie 2019! Voltaire măsoară valoarea oamenilor

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
18/10/2019, 10:19
Citatul zilei, 18 octombrie 2019! Voltaire măsoară valoarea oamenilor GALERIE FOTO
Voltaire într-o pictură a vremurilor. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 18 octombrie 2019 vine de la un scriitor și filosof al iluminismului francez. Voltaire a revoluționat, a adus un plus valoare și a căutat întotdeauna să-și explice omul. „Valoarea unui om se masoara dupa greutatile pe care el le invinge.”, spunea Voltaire despre drumul pe care fiecare îl are de străbătut în viață și mai ales despre modalitatea prin care fiecare alege să se comporte.

Citatul zilei, 18 octombrie 2019!

Voltaire a luat acest nume în 1718, în urma incarcerarii lui de la Bastille. Numele lui adevărat era François-Marie Arouet. Interesant este că numele inversează silabele Airvault, orașul natal al familiei sale în regiunea Poitou.  Acesta a rămas celebru pentru ocara sa periculoasă. Când au fost îndepărtați jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală.

Pe de altă parte, a devenit cunoscut și pentru toleranța sa. Astfel și-a exprimat odată punctul său contradictoriu față de un adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați” Concepția sa politică se întemeiază pe armonia dintre monarhii care dețin puterea politică și filozofii care dețin înțelepciunea. De asemenea, Voltaire reprezintă spiritul cel mai înalt al epocii sale, doctrina sa fiind unul din fundamentele Revoluției din 1789. Voltaire a fost împreună cu Jean-Jacques Rousseau un inițiator al Revoluției franceze. Mari realizări îi sunt atribuite și ca istoric iluminist. În Dictionnaire philosophique (1764) și-a imaginat Senzualismul.

Citatul zilei, 18 octombrie 2019! Voltaire
Voltaire a fost un scriitor francez din perioada iluminismului. Sursa foto – facebook

Voltaire măsoară valoarea oamenilor

Voltaire a fost un scriitor prolific, și a produs în aproape fiecare opere literare de formă (piese de teatru, poezie, romane, eseuri, lucrări istorice și științifice, peste 21.000 de scrisori și peste două mii de cărți și pamflete). Multe din lucrările sale de proză și idile  au fost scrise ca polemici.Voltaire a respins filosofia pesimistă și a încercat să orienteze un curs de mijloc în care omul a fost capabil să găsească virtute morală prin rațiune.

Cea mai mare lucrare filosofică a lui Voltaire a fost „Dictionnaire philosophique” ( „filozofica dicționar”) publicat în 1764. Criticile se îndreptată către instituțiile politice franceze, dușmani personali, Biblia și Biserica Romano-Catolică. El este amintit și onorat în Franța ca polemist curajos care a luptat neobosit pentru drepturile civile (dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare și libertatea religioasă) și care au denunțat nedreptățile.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×