Sfârșitul anului 2018 a adus un număr de peste 9.170 de beneficiari ai pensiilor de serviciu, cu o creștere ușoară față de anul precedent, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Beneficiarii Legii303/2004, care privea statutul procurorilor și judecătorilor, au ajuns să fie nu mai puțini de 3.611.
Cei care au avut pensia „medie” dintre cei mai bogați pensionari au primit în fiecare lună câte 17.132 de lei, dintre care 15.897 de lei cota care este suportată de bugetul statului. Află în continuare de ce sunt pensii speciale așa numitele „pensii de serviciu” ale civililor!
Ce români beneficiază de pensii de peste 17.000 de lei?
Se pare că, din datele Casei Naționale de Pensii, printre cei 9.200 de civili care au primit pensia specială în luna noiembrie a anului trecut, se numără magistrați, piloți, diplomați, parlamentari și grafieri.
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.464 pensionari, iar pensia medie a a cestora se ridica la valoarea de 10.689 lei, din care 7.523 lei suportaţi din bugetul de stat, potrivit informațiilor Agerpres.
De ce sunt pensii speciale „pensiile de serviciu” ale civililor?
Pensiile pe care le primesc acești privilegiați nu li se stabilesc în funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul pensionarilor de rând.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
- Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.
Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu.
- De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru militari şi magistraţi.
Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.
- Civilii care iau pensii speciale încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării