Luna octombrie a acestui an a dus o creştere a numărului beneficiarilor de pensii speciale. Dacă înainte se puteau bucura de pensii de serviciu un număr de 9.153 de persoane, în luna precedentă încă 14 pensionari au benficiat de sumele alocate acestui tip de bonificaţie.
Conform datelor care au fost publicate şi centralizate de către Casa Naţională de Pensii Publice, cei mai mulţi dintre beneficiari sunt favorizaţi de legea 303 / 2004, mai exact un număr de 3.595 erau vizaţi de statutul procurorilor şi judecătorilor.
Cine sunt beneficiarii de pensii speciale
O pensie specială are o medie de 16.688 de lei, din care suma de 15.453 este suportată de bugetul de stat, iar restul este achitat prin bugetul asigurărilor sociale de stat. Faţă de luna septembrie,erau cu 27 de procurori şi judecători pensionaţi. În octombrie, pe lângă pensia medie pe care aceştia o încasau, s-a mai modificat şi suma pe care statul o achita, cu 630 de lei. De pensiile speciale beneficiază foşti angajaţi din mai multe domenii, precum membrii Corpului diplomatic şi consular al României (860 de persoane), funcţionari publici parlamentari (813 persoane), personalul aeronautic civil navigant (1.462), foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi grefieri. Şi foşii parlamentari întră în categoria oamenilor care au parte de pensii speciale, având o pensie medie de peste 4.000 de lei.
Există însă şi contestatari în Parlament a legii care le conferă pensii speciale oamenilor: „Noi credem că singurul mod în care trebuie calculată o pensie trebuie făcut în baza contribuţiei fiecărui cetăţean care lucrează la statul român. De asemenea, este total incorect faţă de cei care lucrează în mediul privat, care nu beneficiază de pensii speciale. Deci, legea trebuie să fie general valabilă pentru toţi. Fără pensii speciale. Asta înseamnă că angajaţii la stat trebuie să aibă salarii public transparente corecte, care să le permită pe viitor să aibă pensii decente”, a declarat deputatul Petru Movilă, vicepreşedinte al PMP.