Autoritățile din China au demarat o anchetă pentru identificarea primei persoane infectate cu noul coronavirus, agentul patogen care s-a răspândit pe întreg mapamondul în doar câteva luni, provocând peste 5.000 de cazuri de îmbolnăvire. În urma cercetărilor amănunțite, s-a ajuns la concluzia că „pacientul zero” ar fi contactat boala pe 17 noiembrie, cu mult înainte de izbucnirea pandemiei.
Prima persoană infectată cu COVID-19 ar fi un bărbat de 55 de ani din Hubei
Concret, potrivit datelor guvernamentale publicate recent, este vorba despre un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, descrisă de specialiști drept epicentrul acestei maladii.
Odată identificată această persoană, autoritățile speră să poată descoperi și sursa coronavirusului, despre care se consideră în momentul de față că a fost transmis de la un animal sălbatic.
Până acum, au fost depistați alți 266 de pacienți infectați în ultimele luni ale anului trecut, când sistemul medical din China s-a confruntat cu primele cazuri de COVID-19.
De remarcat este faptul că specialiștii au descoperit abia la finalul lunii decembrie boala deosebit de gravă cu care se confruntă acum întreaga lume.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
O cercetare științifică susține că „pacientul zero” nu ar fi fost în piața de fructe de mare din Wuhan
Teoria autorităților din China este contrazisă, însă, de o cercetare științifică în urma căreia s-a ajuns la concluzia că prima persoană infectată cu coronavirus nu a avut nicio legătură cu piața de fructe și legume din Wuhan, unde se consideră că s-a declanșat pandemia. Mai exact, ar fi vorba despre un vârstnic țintuit la pat, suferind de accident vascular cerebral și demență.
În schimb, jurnaliștii de la BBC susțin că agentul patogen ar fi fost creat în laborator, chiar dacă Institutul de Virologie din Wuhan a dezmințit informațiile, catalogându-le drept zvonuri menite să stârnească panica. Cu toate acestea, speculațiile s-au răspândit rapid și continuă să-și facă simțită prezența pe rețelele de socializare.
Specialiștii chinezi susțin în continuare că focarul mortal de coronavirus a pornit din Piața din Wuhan, iar infecția s-a transmis la om de la animal. De cealaltă parte, ca argument în susținerea teoriei lor, cei de la postul public britanic au invocat Comisia municipală de sănătate din Wuhan, potrivit căreia primul pacient cu coronavirus a apărut pe 8 decembrie.
Totodată, un medic chinez a declarat că acest prim bolnav de coronavirus s-a infectat la 1 decembrie 2019. Practic, cu o săptămână mai devreme decât perioada la care fac referire oficialitățile din statul asiatic în declarațiile lor publice.