Când s-a produs prima infecţie cu COVID-19. Autorităţile chineze au anunţat data exactă

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/03/2020, 11:39
Când s-a produs prima infecţie cu COVID-19. Autorităţile chineze au anunţat data exactă GALERIE FOTO
S-a aflat primul pacient cu coronavirus. Sursa foto - hepta.ro

Se știe și când s-a produs prima infecţie cu COVID-19. Astfel, prima persoană infectată cu noul tip de coronavirus s-ar fi infectat pe 17 noiembrie, potrivit datelor Guvernului de la Beijing, citate de presa din această țară.

Când s-a produs prima infecţie cu COVID-19

Cu toate acestea, nu e suficient de clar dacă această persoană poate fi considerată „pacientul zero”. Potrivit datelor guvernamentale, este vorba despre o persoană în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, unde au fost raportate primele cazuri de Covid-19.

De remarcat că autorităţile chineze au identificat până acum cel puţin 266 de persoane infectate anul trecut. Potrivit unor surse medicale, medicii chinezi şi-ar fi dat seama că se confruntă cu o boală nouă abia la finalul lunii decembrie.

Autorităţile chineze au anunţat data exactă

Trebuie specificat că pe 27 decembrie, Zhang Jixian, un medic din Hubei, a anunţat autorităţile sanitare că boala este provocată de noul tip de coronavirus. Până la acea dată, peste 180 de persoane fuseseră deja infectate, însă nu toate erau în evidenţa medicilor.

Nu se termină aici pentru că oamenii de ştiinţă încearcă acum să identifice aşa-numitul „pacient zero”. Identificarea acestuia i-ar putea ajuta la descoperirea sursei coronavirusului, despre care se crede în prezent că ar fi fost transmis la om de la un animal sălbatic.

Totuși, pandemia noului coronavirus este ”controlabilă”, a subliniat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agenţii ONU specializate, la Geneva, relatează AFP.

”Este vorba despre o pandemie controlabilă”, dar ”nu putem combate un virus dacă nu ştim unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării şi tratării fiecărui caz, pentru a rupe lanţul transmiterii”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus în faţa diplomaţilor.

El a subliniat că este necesar ca țările să adopte o ”abordare globală (…) adaptată situaţiei lor, cu îndiguirea ca pilon central” şi a îndemnat ţările ”să găsească echilibrul just între protecţie şi sănătate, prevenirea perturbărilor economice şi sociale şi respectarea drepturilor omului”.

”Pentru a salva vieţi, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm cât mai multe cazuri posibil şi să punem în carantină contectele lor cele mai apropiate”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Chiar dacă nu puteţi opri transmiterea, puteţi încetini şi proteja instituţiile de sănătate, azilele de bătrâni şi alte spaţii vitale – dar numai dacă testaţi toate cazurile suspecte”, a avertizat el.

Unele ţări duc o lipsă acută de material, iar şeful OMS a anunţat că organizaţia sa lucrează ”zi şi noapte” pentru a le veni în ajutor.

Agenţia specializată a ONU a trimis deja echipament de protecţie în 57 de ţări şii se pregăteşte să expedieze în alte 28.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×