Bernie Sanders începe să se detașeze din rândul democraților, mai ales după ce a înregistrat al doilea succes la alegerile primare organizate recent în New Hampshire, când s-a plasat pe primul loc în cursa pentru nominalizarea la Casa Albă.
Cine este Bernie Sanders, care promite să fie contracandidatul lui Donald Trump
După succesul înregistrat în Iowa, senatorul de Vermont, Bernie Sanders, a reușit să fie în topul preferințelor democraților și la alegerile din New Hampshire, obtinând un scor frumos.
După numărarea a circa 90% din cele aproximativ 280.000 de voturi exprimate, Sanders, în vârstă de 78 de ani, s-a plasat primul în clasamentul democraților, cu 26% din sufragii. Senatorul de Vermont a avut cu 4.300 de voturi mai mult decât fostul primar din South Bend (Indiana), Pete Buttigieg.
”Este începutul sfârșitului pentru Donald Trump”
„Această victorie de-aici este începutul sfârșitului pentru Donald Trump” a declarat Bernie Sanders în fața alegătorilor săi strânși în Manchester. Acesta a spus că va construi o „mișcare politică multi-generațională, multi-rasială fără precedent” cu care Donald Trump va fi înlăturat de la Casa Albă.
Cu ultimul rezultat obținut la alegerile primare, Bernie Sanders va avea nouă dintre cei 24 de delegați care vor reprezenta New Hampshire la Convenția Națională Democrată din luna iulie din Milwaukee (Wisconsin), când partidul își va desemna prezidențiabilul.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Rămâne de văzut cum va fi votat Bernie Sanders la următoarele alegeri primare, care se vor desfășura în Nevada, pe 22 februarie, după care urmează Carolina de Sud, 29 februarie, și faimoasa „Super Tuesday,” când alegătorii din 15 state și teritorii vor decide prin vot cine va primi cei 1.344 de delegați puși la bătaie pe 3 martie.
Și-a atras lângă el muncitorii, dar îi sperie pe bogații Americii
Bernie Sanders s-a înscris în lupta pentru nominalizarea la Casa Albă și în anul 2016, când contracandidata sa a fost Hillary Clinton. Acesta a fost sabotat de colegii săi democrați, iar Hillary Clinton a câștigat nominalizarea.
Acum, Sanders a construit o coaliție de simpatizanți provenind din clasa muncitoare americană, votanți minoritari și tineri. Pe de altă parte, Sanders îi cam sperie pe oamenii de afaceri.
Acesta spune de 30 de ani că milionarii au prea multă putere și vorbește despre corporațiile care exercită prea multă influență asupra democrației americane. Sanders nu-i vede cu ochi buni nici pe cei de pe Wall Street, despre care spune că trebuie controlați, dar acordă o atenție sporită omului de rând, muncitorilor.
De remarcat este faptul că dacă Bernie Sanders ar obține nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din SUA și ar mai și câștiga cursa, în fața lui Donald Trump, acesta ar deveni cel mai bătrân președinte ale Americii. Recordul este deținut de actualul președinte, care avea 70 de ani atunci când a devenit președintele SUA. În prezent are 74 de ani.