Mai mult de 27 de milioane de americani au profitat de posibilitatea oferită alegătorilor de a-şi plasa buletinele în urne înainte de 8 noiembrie, într-un vot anticipat care permite creionarea câtorva tendinţe cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, informează joi AFP, citată de Agerpres.
Pentru democrata Hillary Clinton, care şi-a văzut rivalul Donald Trump ajungând-o din urmă pe ultima linie dreaptă, cifrele aduc veşti şi bune, şi proaste.
Alegătorii înregistraţi ca democraţi au fost mai numeroşi decât cei republicani la a se mobiliza în unele state, însă participarea tinerilor şi persoanelor de culoare, componentă esenţială în victoria lui Barack Obama în 2008, nu este bună, potrivit experţilor.
La Chicago, al treilea oraş din SUA, oamenii au manifestat mare entuziasm pentru acest vot anticipat: participarea este pe cale să egaleze sau să o depăşească pe cea din 2012, atunci când Obama, care şi-a început cariera politică în acest oraş, a fost reales pentru Casa Albă.
Pentru numeroşi alegători democraţi, să apere bilanţul preşedintelui aflat la sfârşit de mandat este una dintre motivaţii, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, bate recorduri de impopularitate. Cota lor este extrem de scăzută, cu 44% alegători favorabili pentru Hillary Clinton şi 38% pentru Trump, potrivit Real Clear Politics.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Astfel, numeroşi americani s-au pronunţat mai degrabă împotriva unuia dintre candidaţi, decât din convingere pentru cel căruia şi-au dat votul.
Unele categorii demografice s-au mobilizat mai bine pentru votul anticipat: femeile, albii liberali şi hispanicii. Pentru această din urmă categorie, aceasta ‘ar putea reflecta eforturile campaniei Clinton la adresa acestei comunităţi şi îngrijorarea hispanicilor cu privire la afirmaţiile lui Trump asupra imigranţilor’, explică Barry Burden, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Wisconsin-Madison.
Circa 27,3 milioane de hispanici, cu patru milioane mai mult decât în 2012, sunt chemaţi să voteze în acest an, potrivit Pew Research Center.
Donald Trump va trebui, la rândul său, să apere teritoriile tradiţional republicane, cum este Texas, unde mai mult de un sfert dintre alegători au votat deja, ceea ce reprezintă un record.