Cel mai mare accident nuclear din istorie, accidentul nucelar de la Cernobîl, care a avut loc în 26 aprilie 1986, şochează şi acum. Radiaţiile sunt prezente şi în momentul faţă, iar în zonă au apărut nişte organisme ciudate care i-a şocat pe oamenii de ştiinţă.
Organisme bizare descoperite la Cernobîl
Accidentul nuclear de la Cernobîl a cauzat moartea a mii de oameni, aceştia având parte de sfârşituri groaznice, iar alte mii au rămas mutilaţi sau bolnavi pe viaţă. La 30 de ani de la catastrofă, radiaţiile încă persistă în zonă.
Aceste radiaţii au facilitat apariţia unor organisme ciudate. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat apariţia în zona Cernobîlului a nu mai puţin de 200 de specii şi 98 de tipuri de ciuperci care se hrănesc cu radiaţii.
Cum ar putea ajuta ciupercile omul
Organismele au fost observate de oamenii de ştiinţă încă din anul 1991, când pe pereţii reactorului aceştia au găsit ciupercile. Reactorul abandonat era plin de radiaţii gama. Oamenii de ştiinţă au început studiul acestora şi le-au denumit „ciuperci negre” din cauza catităţilor mari de melanină pe care le conţineau.
Au fost descoperite trei specii diferite care se hrăneau cu radiaţiile gama. Ciupercile Cryptococcus neoformans, Wangiella dermatitidis şi Cladosporium sphaerospermum se devoltau mult mai repede în prezenţa radiaţiilor. În plus, ciupercile tindeau să crească spre locul unde se aflau radiaţiile, acestea fiind atrase în mod natural de aceste radiaţii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„Ciupercile colectate de la locul accidentului conțineau mai multă melanină decât ciupercile colectate din afara zonei de excluziune. Asta înseamnă că aceste organisme s-au adaptat la mediul plin de radiații. Mai mult, am descoperit că 20% dintre ele chiar se hrăneau cu radiații„, a declarat Kashturi Venkateswaran, cercetător la NASA.
Ciupercile înfăptuiesc un proces chimic cunoscut sub numele de radiosinteză. Cantitatea mare de melamină pe care o conţin le fac să se alimenteze cu radiaţiile gama şi să le transforme în energie chimică.
Acest fapt i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă este posibil şi la om. Dacă melanina din pielea umană ar putea transforma radiaţiile în „hrană”. Deocamdată savanţii nu văd posibil aşa ceva. În schimb, aceştia nu exclud posibilitatea în ceea ce priveşte alte forme de viaţă.
„Faptul că acest fenomen apare la ciuperci crește probabilitatea ca anumite animale și plante să aibă, și ele, capacitatea de a se hrăni cu radiații„, a afirmat microbiologul Arturo Casadevall.
Savanţii vor să vadă acum cum ar putea ajuta ciupercile omul. Aceştia iau în calcul protejarea oamenilor expuşi frecvent la radiaţii, cum sunt bolnavii de cancer, precum şi salariaţii care muncesc în centralele nucleare. De asemenea, ciupercile ar putea fi folosite ca sursă biologică de energie prin transformarea de radiaţii.
Microorganismele ar putea fi folosite şi în spaţiu. De altfel, Space X şi Nasa au trimis acest tip de ciuperci pe Staţia Spaţială Internaţională pentru ca acestea să fie testate în condiţii de imponderabilitate de către cercetători. Microorgansmele ar putea proteja astronauţii de cantităţile mari de radiaţii din spaţiu.