Dacă tot suntem în perioada Postului Paștelui trebuie să ne gândim la rețete simple care să nu conțină carne, ouă sau lactate. În cazul în care ești în pană de idei și nu mai știi ce să pregătești află din rândurile de mai jos cum poți prepara o masă simplă și delicioasă pentru fiecare zi a săptămânii.
Rețete și savuroase pentru o săptămână întreagă, în perioada Postului
Luni. Salate cu legume sau fructe proaspete
Cel mai simplu preparat pe care-l poți face în perioada Postului Paștelui și care poate fi savurat indiferent de oră este salata. Poate la prima vedere nu ai crede că este consistentă, dar oferă organismului necesarul de vitamine și minerale pentru o stare de bine. Așadar, cumpără din piață legume proaspete, spală-le, taie-le și aruncă-le repede într-un bol cu puțină sare și ulei de măsline și gata masa! Același lucru se poate face și cu fructele.
Marți. Mucenici cu nucă din belșug
Cui nu-i plac mucenici? Nu cred că este cineva care spune „pas” la acest preparat dulce și plin de nucă. Ai nevoie de câteva ingrediente simple printre care se numără: 900 de grame de făină, 600 ml de apă, 200 ml de ulei, 200 de grame de zahăr pudră, esență de vanilie, un praf de sare, 50 de grame de drojdie proaspătă, nucă măcinată și coaja de la o lămâie sau portocală, în funcție de preferințe.
Pentru a obține aluatul se pun toate ingrediente într-un bol încăpător în care în primul rând am pus apa călduță și drojdia. Se frământă până se obține un aluat compact care trebuie să stea o oră la dospit. După ce a trecut acest timp se modelează mucenicii în formă de 8 și se pun la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Mucenicii stau la cuptor maxim 10 minute la 180 de grade, iar când sunt gata sunt unși cu miere și se dau prin nuca mărunțită. Poftă bună!
Miercuri. Fasole bătută cu ceapă călită
Ingredintele de care ai nevoie pentru acest preparat sunt: 500 de grame de fasole uscată, 2 morcovi, o bucată de țelină, o rădăcină mică de păstârnac, 3 cepe mici, 4-5 căței de usturoi, o linguriță de zahăr, 6-8 linguri de ulei de arahide sau floarea soarelui, sare și piper, după gust.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Mod de preparare. Fasolea se spală și se fierbe în două ape. La cea de-a doua fierbere se adaugă în oala cu apă și fasole morcovii, țelina și păstârnacul care au fost tăiate bucăți mari. După ce au fiert circa 45-50 minute se scot legumele și boabele de fasole și se pun într-un vas încăpător pentru a fi blendate. Se adaugă câte un polonic din apa în care au fiert pentru a căpăta o consistență moale.
Cățeii de usturoi și ulei de floarea soarelui, sare și piperul se adaugă la final în bol astfel încât să se obțină o cremă fină și omogenă. Între timp într-o tigaie se călesc cepele în ulei de arahide până când acestea capătă o culoare aurie. Ceapa călită și puțin din uleiul din tigaie se adaugă peste fasole și se poate savura mâncarea în tihnă.
Joi. Sarmale de post în foi de viță
Ingrediente: 250 de grame de orez, 3 morcovi, 8 ciuperci champgnion mari, un praz de la care se folosește doar partea albă, o tulpină de țelină, 50 de foi de viță, 200 ml de supă vegetală, jumătate de cană de suc de roșii, mărar, sare și piper.
Mod de preparare:
- Într-o cratiță în care am pus apă și puțină sare se adaugă foile de viță care se vor fierbe pentru circa 4-5 minute. Se scot cu o paletă și se lasă la răcit pe o farfurie
- Într-o tigaie se pun la încins 2-3 linguri de ulei de măsline și se călește orezul pentru aproximativ 2-3 minute. Se mai adaugă în tigaie morcovii, ciupercile, prazul și țelina care au fost tocate foarte mărunt și se mai călesc 3-4 minute
- Legumele se asezonează cu sare și piper și se adaugă peste ele o cană de supă vegetală. Compoziția trebuie să stea pe foc până când apa se evaporă și bobul de orez este pătruns bine
- Amestecul se lasă la răcit și apoi se formează sarmalele care vor fi înfășurate în frunzele de viță. Sarmalele obținute se vor pune într-o cratiță înaltă, în straturi, și se adaugă 2-3 linguri de ulei de măsline și o jumătate de cană de suc de roșii care a fost amestecat cu puțină apă și mărar
- Sarmalele trebuie să fie acoperite cu apă și suc de roșii astfel încât să absoarbă aceste lichide în timpul fierberii. Trebuie să stea pe foc circa 2 ore după care se pot servi cu mămăliguță caldă.
Vineri. Supă cremă de conopidă și praz
Ingredinte: o conopidă de un kilogram, un praz, 30 ml de ulei de măsline sau 30 de grame de unt, apă, sare și 4-5 felii de pâine care vor fi folosite pe post de crutoane.
Mod de preparare: Conopida se desface în buchețele și se lasă în apă rece pentru 10- 15 minute. Între timp se spală și se taie prazul, numai partea albă și se sotează în puțin ulei. Peste praz se adaugă apă călduță și conopida și se lasă la fiert pentru circa 30 de minute. Oala trebuie să fie acoperită cu un capac. În momentul în care sunt gata se blendează, se adaugă unt și sare. Supa se poate servi atât rece, cât și caldă.
Sâmbătă. Prăjjitură de post cu dovleac
Ingrediente: 300 grame dovleac ras, 300 grame de făină, 125 grame de zahăr, 100 de grame de nuci tocate, zahăr pudră vanilat, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt, 70 ml de ulei, un praf de sare și 200 de ml de lapte de soia, migdale sau orez.
Mod de preparare:
- Dovleacul se dă pe răzătoarea mică și se stoarce cât mai bine. Se pune într-un vas și se adaugă peste el zahărul, zahărul vanilat, sarea, laptele și uleiul și se amestecă până se formează o compoziție omogenă
- Făina și praful se cern și se amestecă treptat în aluatul obținut anterior
- Se tapetează o tavă de copt și se adaugă aluatul peste care se presară miezul de nucă tocat mărunt
- Prăjitura se coace maxim 30 de minute la 180 de grade Celsius
- Când este gata se lasă la răcit 5-6 minute și apoi se pudrează cu zahăr pudră vanilat
- Se taie rece cu ajutorul unui pahar sau pur și simplu cu cuțitul. Poftă bună!
Duminică. Chec de post cu cacao
Ingrediente: 320 grame de făină, 350 ml lapte de soia, 50 grame de cacao, 130 ml de ulei de cocos sau floarea soarelui, 220 grame de zahăr, un plic de praf de copt, o linguriță de coajă rasă de portocală și un praf de sare.
Mod de preparare:
- Laptele se pune la încălzit într-o oală încăpătoare, la foc mic
- Într-un vas se pune făina, cacao, sarea și praful de copt și se amestecă bine, apoi se adaugă uleiul de floarea soarelui
- Peste compoziția obținută se adaugă laptele fierbinte și se amestecă până la omogenizare
- Se pune și coaja de portocală și apoi se pune compoziția într-o formă de chec tapetată cu ulei și făină
- Checul trebuie să stea la cuptor 25-30 de minute. Este gata când trece testul cu scobitoarea
- Checul trebuie lăsat la răcit și apoi se pudrează cu zahăr vanilat
- Desertul este gata de a fi servit alături de o cană cu ceai.