Crăciunul se apropie cu pași repezi și știm că ai început deja să pui la punct toate detaliile pentru masa îmbelșugată cu care îi vei răsfăța pe cei dragi. Pe lângă tradiționalele sarmale, este nevoie și de ceva dulce, așa că îți propunem câteva rețete de prăjituri savuroase și, cel mai important, ușor de gătit.
Cele mai simple rețete de prăjituri pentru masa de Crăciun
Cu toții știm că Sărbătoarea Nașterii Domnului nu poate fi completă fără un desert delicios care să ne mângâie pampilele gustative după o masă copioasă. De aceea, avem pentru tine cinci rețete rapide, ușoare și aspectuoase, care vor încununa cu succes meniul acestei zile deosebite.
Negresele lui Moș Crăciun
Pentru a prepara aceste prăjituri care îți vor lăsa gura apă încă de la prima înghițitură, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 ouă medii
- 150 g zahăr
- 100 g făină
- 3 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
- 350 g frișcă lichidă
- 15 bucăți căpșuni întregi
- 80 g unt
- 300 g ciocolată menaj
- 2 bucăți fiole esență vanilie
Mod de preparare: Încinge cuptorul la foc mediu şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt şi ulei. Amestecă pe bain marie ciocolata menaj şi untul cu zahărul, până la topirea completă, apoi așteaptă să se răcească. Între timp, amestecă separat gălbenuşurile cu sarea, esenţa de vanilie, pudra de cacao şi alte arome. Toarnă ciocolata după ce s-a topit, amestecă bine, apoi adaugă făina cu praful de copt. Bate albuşurile şi înglobează încet, fără să spargi toate bulele de aer.
Toarnă aluatul de negrese în tavă şi lasă la cuptor pentru circa 20 de minute. Testează dacă este gata, folosind celebra metodă cu scobitoarea. Cât negresa este la cuptor, bate frişca lichidă cu puţin zahăr (dacă nu este deja îndulcită) şi esenţă de vanilie. Când negresa s-a răcit de tot, desfă-o din tavă, taie cuburi şi pune cu un poş puţină frişcă, o căpşună şi vârf de căciuliţă din frişcă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Prăjitura Cub de Zăpadă
Pentru acest desert delicios, specific zilelor de iarnă și, mai ales, sărbătorilor în familie, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 plic frişcă
- 3 linguri unt
- 1 ceașcă rom
- 200 g ornamente cu gust de ciocolată
- 200 g fructe confiate
- 250 g stafide
- 500 g biscuiţi tari
- 1 cană lapte
Mod de preparare: Înmoaie stafidele în rom pentru circa un sfert de oră, după care taie fructele confiate în cubuleţe mici şi amestecă bine cu stafidele şi ornamentele cu gust de ciocolată. Apoi, trebuie să dai biscuiţii prin maşina de tocat.
Freacă untul cu o lingură, până se înmoaie şi se amestecă cu biscuiţii mărunţiţi. Adaugă stafidele, fructele şi bomboanele şi încorporează în crema de biscuiţi. Apoi, pune compoziţia într-o tavă pătrată pentru prăjituri şi presează bine pentru a lua forma tăvii.
Prepară frişca cu lapte, conform instrucţiunilor de pe plic. Îmbracă tortul într-un strat gros de frişcă. Apoi, cu o coadă de lingură, va trebui să faci moțurile de frișcă. Lasă prăjitura cel puțin o oră la frigider și este numai bună de savurat.
Prăjitura Brăduț de Crăciun
Dacă vrei să prepari această prăjitură ideală pentru Noaptea Sfântă de Crăciun, vei avea nevoie de câteva ingrediente ușor de găsit în comerț. Este vorba despre:
- 1 kg făină
- 80 g drojdie
- 400 ml lapte
- sare
- 2 ouă
- 160 g unt
- 140 g zahăr
- 100 g zahăr pudră
- 150 g cireşe confiate
- 50 g fistic
Mod de preparare: Amestecă drojdia, o linguriţă de zahăr şi sarea cu apă călduţă şi lasă la cald timp de câteva minute. Într-o oală, fierbe laptele și, de îndată ce a dat în clocot, adaugă câteva linguri de făină şi zahărul vanilat. Când s-a mai răcit, adaugă drojdia şi amestecă bine. Freacă gălbenușurile cu sare, apoi cu restul de zahăr, până se obţine o cremă. Cerne restul de făină şi frământă bine, apoi acoperă cu un prosop şi lasă la crescut.
Unge măinile cu ulei şi modelează chifle de mărimi egale. Amintește-ți să opreşti aluat şi pentru trunchiul brăduţului. Apoi, aşază chiflele sub formă de brăduţ într-o tavă tapetată cu făină şi unge pe deasupra cu gălbenuş de ou şi cu miere. Pune la copt timp de 15-20 de minute şi apoi lasă la rece. Ornează brăduţul cu beteală de frişcă, globuri din cireşe confiate şi conuri din fistic.