Desertul delicios pe care Nicolae Ceaușescu îl mânca în fiecare duminică. Bucătarul se trezea cu noaptea-n cap ca să-l prepare

Dan Suta   
în Stiri mondene
27/10/2019, 14:23
Desertul delicios pe care Nicolae Ceaușescu îl mânca în fiecare duminică. Bucătarul se trezea cu noaptea-n cap ca să-l prepare GALERIE FOTO
Nicolae Ceaușescu era înnebunit după budinca de clătite cu spanac. Sursa foto: știrilekanald.ro

Nicolae Ceaușescu și soția lui nu mâncau ce mâncau toți românii, iar asta s-a aflat la mult timp după ce au fost împușcați la Revoluția din decembrie 1989. Foștii dictatori erau cunoscuți delicatesele pe care le consumau des, unele la care poporul nici măcar nu visa sau nici măcar nu știau că există. În timp ce românii se bucurau de ciocolățelele Rom sau de sucul Brifcor, Nicolae și Elena se delectau cu tot felul de dulciuri rafinate.

Nicolae Ceaușescu și Elena nu mâncau orice

Unul din deserturile preferate ale fostului conducător al României era budinca din clătite cu spanac. Cei doi, în mod ironic, erau mari fani ai colivei, iar Elena Ceaușescu era de-a dreptul ahtiată după acest preparat servit de obicei la înmormântări. De altfel, conform anumitor surse istorice, cei doi ar fi mâncat colivă, de poftă, cu puțin timp înainte să moară.

De multe ori, bucătarii de la Cotroceni se trezeau cu noaptea în cap pentru a le face poftele celor doi soți, atunci când aveau foarte multă treabă și nu erau la vilele de protocol. Printre alte preparate culinare preferate de soții Ceaușescu se numără papricașul de pui, piftia de crap, pulpele de pui umplute, știuca umplută cu carne de crap ori plăcintele cu brânză dulce sau minciunelele.

Suzana Andreiaș le-a deschis apetitul pentru minciunele

„Făceam minciunele cu coca, cu ou, cu un pic de oțet ca să fie fragede. Coca o întindeam ca pe o foaie de tăiței, mult mai subțire decât o foaie de tăiței, o tăiam cu o formă de melc sau trandafir și o puneam în ulei, la prăjit. Ieșea o floare mare cât o farfurie. Eu i-am învățat cu deSertul ăsta. Se mâncă așa cum se mănâncă floricele. Prima dată m-a întrebat: Ce-i asta, dragă?. E specialitatea casei, i-am zis”, mărturisește menajera Suzana Andreiaș, scrie wowbiz.ro.

Cei doi aveau foarte clare preparatele culinare pe care le voiau și de sărbători. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, spune fiica lui Marin Ceaușescu, fiica fratelui mai mare al fostului președinte al României, conform publicației online gândul.info.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×