Cel mai mare aisberg din lume este pe cale să ajungă în oceanul Antarctic. Aisbergul cu o mărime de 6.000 de kilometri pătraţi s-a desprins dintr-un gheţar din Antarctica în urmă cu mai bine de doi ani. Odată ajuns în ocean, acesta poate deveni o ameninţare reală pentru nave.
Cel mai mare aisberg din toate timpurile ajunge în oceanul deschis
Cel mai mare aisberg din toate timpourile, desprins dintr-o banchiză de gheaţă din Antarctica în anul 2017 a tot călătorit spre nord, iar acum mai are un pic şi va ajunge în Oceanul Antarctic. A68, cum a fost denumit de cercetători aisbergul uriaş, are 6000 de kilometri pătraţi şi cântăreşte un trilion de tone. Mărimea acestuia este de 4 ori cea a Marii Britanii, potrivit cercetătorilor.
A68 se află în prezent la aproximativ 63 de grade latitudine sudică, dar odată ce va ajunge în largul oceanului, este posibil să înceapă să se descompună din cauza apelor mai dure. Icebergul este purtat spre nord către de curenți, iar în ultimul an a început să accelereze în călătoria sa spre nord, spre Georgia de Sud, o insulă situată în sudul Oceanului Atlantic.
Oamenii de ştiinţă, surprinşi că aisbergul nu se rupe
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi, întrucât A 68 nu s-a rupt până acum. „Iată uriaşul A-68 fotografiat de satelitul Sentinel-1 în momentul în care iese din marginea gheţii marine a Antarcticii. Aisbergul pare că este furios, deoarece topirea suprafeţei sale netede şi plane – care a avut loc în timpul verii – reflectă ecourile radarului”, a declarat pe contul său Twitter cercetătorul Mark Drinkwater, şeful misiunii observaţiilor terestre de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA-EO).
„În pofida faptului că este o masă de gheaţă care cântăreşte aproximativ un trilion de tone, A-68 pare remarcabil de mobil … Cu 160 de kilometri lungime şi doar câteva sute de metri grosime, A-68 arată mai mult ca un card de credit gigantic decât ca un aisberg comun. Este şi mai surprinzător faptul că deşi se află în oceanul deschis de luni de zile, A-68 are încă aceeaşi formă pe care o avea atunci când s-a format”, a relatat vara trecută profesorul Adrian Luckman de la Universitatea din Swansea (Regatul Unit).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că încălzirea globală este cauza creşterii nivelului apelor, respectiv a instabilități gheţarilor situaţi de-a lungul coastelor Antarcticii și Groenlandei. Cercetătorii speră ca acesta să se rupă. „Cu un raport grosime / lungime asemănător cu cinci foi de A4, mă miră că valurile oceanice nu au făcut deja cuburi de gheață din A68”, a declarat pentru BBC profesorul glaciolog Adrian Luckman, profesor de geologie la Universitatea Swansea.
A 68, ameninţare pentru nave
A 68 ar trebui urmărit îndeaproape, pentru că acesta poate deveni o ameninţare pentru nave. „Dacă acesta devine un risc depinde într-adevăr de traseul pe care îl urmează aisbergul, dar cred că și bergurile mai mici vor fi urmărite și locația lor va fi comunicată navelor”, a spus sef Lhermitte, profesor de geoștiință și teledetecție la Delft University of Technology în Olanda.