Epava vasului Titanic va fi protejată printr-un tratat semnat de guvernele britanic şi american, acord care împuterniceşte autorităţile să permită sau să interzică accesul ori prelevarea de artefacte.
Epava Titanicului, protejată printr-un tratat semnat de guvernele britanic şi american!
Înţelegerea a fost semnată pentru a garanta că epava este conservată şi respectată, potrivit presei internaționale.
Peste 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa când vasul construit de Harland and Wolff în Belfast s-a scufundat în 1912, după ce a lovit un aisberg în nordul Oceanului Atlantic.
Accesul a devenit interzis
Semnat de Marea Britanie în 2003, tratatul a intrat în vigoare după ce a fost aprobat de Secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul lui 2019.
Epava, care se află în apele internaţionale, nu a fost până acum protejată de o lege dedicată. Ministrul britanic al Transportului maritim, Nusrat Ghani, a descris acordul drept unul foarte important.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
„Aflat la două mile şi jumătate sub suprafaţa oceanului, RMS Titanic este subiectul celei mai documentate tragedii maritime din istorie”, a spus ea. „Va fi tratat cu sensibilitatea şi respectul cuvenite ca loc de veci pentru mai mult de 1.500 de oameni”.
Ghani a spus că Marea Britanie va colabora îndeaproape şi cu alte ţări ţări nord-atlantice, precum Canada şi Franţa, pentru „a proteja chiar mai mult” Titanicul.
Epava a fost descoperită în 1985, la aproximativ 350 de mile marine de coasta canadiană.
Un acord internaţional între mai multe ţări privind protejarea epavei este negociat din 1986.