Apariţia mucegaiului într-o casă nu este doar inestetică, acesta poate da unele afecţiuni grave de sănătate locuitorilor, în special celor mai în vârstă.
Cea mai rapidă metodă prin care să scapi de mucegai
Apariţia mucegaiului este favorizată de umiditatea în exces. Mucegaiul poate declanşa mai multe boli printre care, astmul bronşic, sinuzite fungice, iritaţii ale pielii, precum şi infecţii pulmonare.
În contextul epidemiei de coronavirus, ştiut fiind faptul că virusul afectează persoanele care au ceva afecţiuni ale plămânilor, este foarte important să scăpăm de „duşmanul” din casă.
Oţetul şi bicarbonatul de sodiu scoate mucegaiul din casă
O soluţie care garantează dispariţia mucegaiului din locuinţe poate fi pregătită chiar în casă. Pentru prepararea soluţiei sunt necesare doar trei ingrediente. Apă, oţet şi bicarbonat de sodiu. Soluţia anti-mucegai se prepară din 200 de mililitri de apă, 200d mililitri de oţet şi trei linguri de bicarbonat de sodiu.
Soluţia rezultată din amestecarea celor trei ingrediente se va pune într-un recipient cu pulverizator. Suprafeţele acoperite de mucegai se stropesc cu această soluţie şi se lasă să acţioneze timp de oră. După, peretele se va şterge cu o lavetă curată.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
O altă soluţie ce poate fi folosită cu succes împotriva mucegaiului presupune folosirea uleiului arborelui de ceai. Se pun 15 picături de ulei de arbore de ceai în 500 de mililitri de apă şi se pulverizează pe suprafeţele mucegăite.
Pentru a evita apariţia sau reapariţia mucegaiului este recamandată aerisirea locuinţei de mai multe ori pe zi. Ferestrele vor trebui larg deschise pentru a putea permite aerului propaspăt să intre în încăpere.
Bucătăria trebuie aerisită natural cât mai des, atât înainte de luatul mesei, cât şi după. De asemenea, şi încăperea de baie trebuie să fie în atenţia celor care au probleme cu mucegaiul. În camerele de baie calitatea aerului are de suferit din cauza vaporilor de aburi ce se crează aici.
Alte metode de a ţine la distanţă mucegaiul este folosirea anumitor plante. Acestea oferă o stare de bine locatarilor, dar au rolul şi de menţinere a aerului curat.
În plus, plantele elimină cantitîţi mari de oxigen şi aoborb dioxidul de carbon. Printre plantele care absorb umiditatea în exces se regăsesc: Feriga, Tillandsia, Spathiphyllum, Chamaedorea (palmierul pitic), şi Hedera (Iedera).
Un alt factor care contribuie la umezeala din locuinţă este uscarea rufelor la interior. Acestea evaporă apa şi va amplifica umezeala. Totodată, hidroizolaţia făcută aşa cum trebuie poate ocoli locuinţa de umezeală, respectiv mucegai.