„Grea” perioada asta a Sărbătorilor de Iarnă! Grea, la propriu, pentru stomac! După Postul Crăciunului, a venit masa de Crăciun, jumări, slăninuță, tobă, leber, piftie, sarmale, fripturi, cozonac, prăjituri, nu mai amintim de țuică fiartă, vin fiert sau șprițuit cum se cuvine, un adevărat maraton gastronomic atât de plăcut pentru noi și obositor pentru toate organele noastre interne, „bombardate” cu atâtea bunătățuri… Și vine Revelionul!
Iarăși mese bogate, iarăși burți încărcate! Antreurile amintite (atenție: aperitive sunt doar la băuturi, la mâncare sunt antreuri!), plus salată boeuf, apare și peștele, continuă friptanele, la desert se bagă în seamă și prăjiturile, și torturile (atenție unde puneți accentul!)… Ce-ați zice să uităm, măcar puțin, de tradiționalele mese de Revelion și să „riscăm” un fel mai neobișnuit, dar delicios, care să iasă din rândul preparatelor pe bază de carne de porc?
Cea mai bună salată de Revelion. Peștele „ia fața” porcului
Da, FANATIK.RO vă popune o salată. O salată pregătită într-un mod mai puțin obișnuit. În straturi. Aspectuoasă. Apetisantă. Delicioasă. Ușoară. Pe placul amatorilor de pește.
Ingrediente pentru salata cu pește de Revelion
- 5 ouă
- 500 g biscuiți sărați
- 2 căței de usturoi
- 250 g maioneză
- 250 g macrou în ulei
- 4 castraveți murați
- 150 g cașcaval
Mod de preparare pentru salata cu pește de Revelion
- Mai întâi fierbeți cele 5 ouă. Peste 5 minute, ca să iasă tari. Despărțiți albușul de gălbenuș și dați-le prin răzătoarea mică, fără să le amestecați.
- Tăiați apoi castraveții în cuburi micuțe.
- Zdrobiți usturoiul cât puteți de bine.
- Dați cașcavalul prin răzătoarea mică.
- Fărâmițați peștele mărunt, mărunt, cu o furculiță.
- Amestecați jumătate din maioneză (125 g) cu cașcavalul ras și usturoiul zdrobit.
- Amestecați cealaltă jumătate din maioneză (125 g) cu albușurile rase.
- Aranjați salata în straturi, pe un platou, astfel:
– 1/3 din biscuiții sărați;
– albușul cu maioneză;
– 1/2 din biscuiții rămași;
– peștele;
– castraveții;
– biscuiții rămași;
– amestecul de maioneză cu cașcaval și usturoi. - Acoperiți salata cu gălbenușurile rase.
- Puneți salata în frigider pentru 2-3 ore pentru ca biscuiții să se înmoaie puțin, dar să rămână, totuși, crocanți.
Salata Ananas, cu miez de nucă și pui afumat
O altă rețetă de salată deosebită pentru o masă bogată și originală de Revelion se bazează pe carnea de pui afumată.
Ingrediente pentru salata Ananas
- 300 g pui afumat, tăiat cubulețe;
- 3 ouă fierte tari, date prin răzătoare;
- 2 cartofi potriviți, fierți în coajă, curățați și dați prin răzătoare;
- 150 g cașcaval ras;
- 3 castraveți murați de mărime medie (sau mai mulți, în funcție de cât de acrișoară vreți să fie salata), tăiați cubulețe;
- 1 legătură de ceapă verde;
- Maioneză;
- Sare după gust;
- 100 g miez de nucă pentru ornat.
Mod de preparare a salatei Ananas
„Asamblarea” salatei Ananas o faceți pe un platou, așezând ingredientele în straturi de formă ovală, întocmai ca fructul ananas, în ordinea următoarea:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
- Cartofii rași, amestecați cu puțină maioneză;
- Jumătate din carnea de pui afumată, acoperită cu un strat fin de maioneză;
- Castraveții murați, amestecați cu maioneză;
- A doua jumătate din carnea de pui afumată, acoperită cu un strat fin de maioneză;
- Ouăle fierte, rase, amestecate cu maioneză;
- În fine, ultimul strat, cașcavalul ras, acoperit cu un strat subțire de maioneză.
Ca să arate și mai bine, puteți orna cu câteva fire de ceapa verde înfipte într-un „cap” al salatei, iar deasupra, pe întreaga suprafață a „ananasului”, puteți așeza jumătățile de miez de nucă. Lăsați „fructul” să se „odihnească” liniștit câteva ore bune în frigider, ca să se întrepătrundă aromele și nu vă mai rămâne decât să o așezați la loc de cinste printre antreurile de pe bogata masă de Revelion.
Trei, Doamne, și toate delicioase: salata „Felia de… pepene roșu”!
Pentru că toate cele bune sunt 3, începând cu basmele bunicilor, FANATIK.RO vă mai propune o rețetă de salată care să îi uimească pe toți musafirii pe care ați… riscat să-i invitați acasă în noaptea dintre ani. Aspectul acestei salate este neașteptat: o apetisantă felie de… pepene roșu!
Ingrediente pentru salata „Felie de pepene roșu”
- 100-150 g măsline negre fără sâmburi;
- 350 g piept de pui, fiert și tăiat cubulețe;
- 100-150 g cașcaval ras;
- 2-3 roșii coapte și tăiate în cubulețe mici;
- un castravete fabio sau 2-3 castraveți cornișon dați prin răzătoare;
- 200 g maioneză.
Mod de preparare a salatei „Felie de pepene roșu”
- Așezați măslinele și maioneza în forma de semicerc pe un platou;
- Amestecați pieptul de pui cu două roșii și 2/3 din cașcavalul ras;
- Garnisiți partea rotunjită din semicerc cu un strat subțire de cașcaval ras, pentru a forma zona albă a „cojii de pepene”;
- Adăugați stratul final format din castravetele ras și stors bine de zeamă, care va imita „coaja verde a pepenelui”;
- La final, acoperiți „miezul pepenelui” cu un strat de roșii tăiate cubulețe și presărați din loc în loc câte o bucățică de măslină.
Salata „Felie de pepene roșu” poate fi servită după câteva ore de stat la rece, fiind „piesa” de forță a antreurilor la masa dintre ani.