Ce trebuie să ai în casă pe 1 ianuarie! Se spune că te va feri de toate relele şi îţi va aduce noroc

Ce trebuie să ai în casă pe 1 ianuarie! Se spune că te va feri de toate relele şi îţi va aduce noroc
Ce trebuie să ai în casă pe 1 ianuarie. Sursa foto: gorj-domino.ro

Știai ce trebuie să ai în casă pe 1 ianuarie? Anul nou a venit, dar trebuie întâmpinat cum se cuvine, dacă vrem să avem noroc și spor în toate, pe tot parcursul anului. Românii respectă cu sfințenie tradiții și obiceiuri venite din negura timpului pentru prima zi din an, când este sărbătorit și Sfântul Vasile.

Ce trebuie să ai în casă pe 1 ianuarie

Acestea au fost testate de înaintașii noștri și au dat roade, altfel nu s-ar fi transmis din generație în generație. Astfel, se spune că din casa unui gospodar nu trebuie să lipsească în această zi o căpățână de porc, care să fie pusă la fiert, pentru că așa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

În tradiția populară se mai spune că așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, așa va fi omul tot anul. Și dacă cel care va păși primul în casă este un bărbat, anul va fi unul bun. Dacă veți avea o musafiră, atunci anul va fi unul dezstruos.

Cum râmă porcul doar înainte așa va merge și omul spre belșug

Totodată, în ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seară, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. După aceea, se face un mănunchi din spice și se pun la păstrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot de Anul Nou, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.

De Anul Nou se înnoiesc toate lucrurile şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Se zice și că este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

În prima zi din an este interzis cu desăvârșire să se dea cu mătura și să se ducă gunoiul, deoarece o tradiție populară spune că îți mături norocul și apoi îl duci odată cu gunoiul departe de casa ta! Nici să plângi nu este bine, deoarece așa o vei ține tot anul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×