Ce se întâmplă cu Viorica Dăncilă dacă nu ajunge în turul 2 al Alegerilor Prezidențiale

Ce se întâmplă cu Viorica Dăncilă dacă nu ajunge în turul 2 al Alegerilor Prezidențiale
Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă ratează turul 2 la alegerile prezidențiale *foto: hepta.ro

Alegerile prezidențiale din 10 noiembrie au o miză foarte importantă pentru prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă. Fostul premier al României și-a pierdut funcția chiar în timpul campaniei electorale, după ce moțiunea de cenzură depusă de liberali a trecut, la fel ca guvernul propus de Ludovic Orban. Astfel, Dăncilă a pierdut principalul atu pe care îl avea înaintea acestor alegeri prezidențiale și anume notorietatea pe care i-o dădea funcția de lider al executivului. Obiectivul principal al lui Dăncilă pentru aceste alegeri este să ajungă în turul doi. Dacă nu va reuși să facă acest lucru, atunci pentru liderul PSD urmează un gest previzibil: demisia din partid.

Ce pățește Viorica Dăncilă dacă nu intră în turul 2

În miercurea dinaintea votului pentru alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă se arăta foarte optimistă și anunța că nici nu se pune problema să își dea demisia din partid: „Ţinta noastră este sa câştigăm alegerile prezidenţiale şi avem toate şansele. (…) De ce să-mi dau demisia? Pentru că duc partidul în turul doi şi vom câştiga alegerile prezidenţiale? Da, există o posibilitate în care trebuie să-mi dau demisia, câştig alegerile prezidenţiale, şi nu mai pot fi preşedintele partidului”, a susținut liderul PSD, potrivit Agerpres.

Declarația recentă a Vioricăi Dăncilă contrazice poziția pe care o avea liderul PSD în luna iulie, când a spus după o ședință a CEx-ului partidului că „Dacă nu intrăm în turul doi la alegeri, cu siguranță se impune o demisie a mea de la conducerea PSD”, potrivit Radio Europa Liberă.

Trei foști lideri ai PSD setează precedentul pentru Viorica Dăncilă

Dezastrul în cadrul alegerilor prezidențiale reprezintă de obicei sfârșitul pentru un lider al PSD. În afară de Liviu Dragnea, ultimii trei președinți ai social-democraților, în speță Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta nu au mai avut viață lungă după ce au ratat cursa pentru Cotroceni. Mai întâi, în 2004, Adrian Năstase pierdea alegerile în fața lui Traian Băsescu, chiar dacă pornea ca principal favorit în fața candidatului Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Același Traian Băsescu avea să îl învingă pe Mircea Geoană în 2009, într-un tur de scrutin cu cântec în care candidatul PSD s-a culcat președinte și „s-a trezit” pierzător. Astfel, Geoană a fost dat afară din poziția de lider al partidului în 2010.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta avea un avans consistent în fața lui Klaus Iohannis după primul tur al alegerilor prezidențiale, dar a pierdut dureros în turul secund. Avea să își dea demisia în 2015 din fruntea PSD, după ce DNA a deschis o anchetă în dosarul Turceni – Rovinari. Așadar, putem să speculăm că cel mai probabil Viorica Dăncilă va fi dată afară din funcția de lider al partidului, mai ales dacă va rata chiar și turul 2 al alegerilor prezidențiale, lucru fără precedent în istoria Partidului Social-Democrat!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×