Ministrul finanțelor florin Cîțu a explicat ce se întâmplă cu taxa auto! Acesta spune că, cel puțin pentru moment, un asemenea impozit nu s-ar justifica.
Ce se întâmplă cu taxa auto!
„Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional, iar mesajul meu este că atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung”, a declarat Florin Cîţu.
„Noi ne uităm la o strategie pentru întreaga economie şi aici includem toate sectoarele de energie care poluează, inclusiv traficul rutier. Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional.
Explicații ferme oferite de Florin Cîțu
Ceea ce încercăm să facem este retehnologizarea. Este o politică mult mai bună şi sustenabilă pe termen lung decât o taxă”, a mai afirmat ministrul Finanțelor Publice, florin Cîțu.
El a spus că politica fiscală folosită ca instrument pentru reducerea poluării are rezultate mixte de-a lungul timpului și că atunci când există o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor împrumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung. „Deocamdată, nu se discută de o taxă de poluare, dar vom vedea în viitor”, a afirmat Cîţu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Mai mult de atât, Cîțu spune că prin programul guvernamental „Rabla” se urmăreşte eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate, afirmând că, în acelaşi timp, trebuie găsită o soluţie la nivel de economie, nu doar pentru sectorul auto.
Vă reamintim că de la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată. Mai mult de atât, toți cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat.
Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar „în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”.
Abia în septembrie 2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a confirmat că a restituit taxa auto tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete.