Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat. Este decisiv în alegerea noului premier

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 15:54
Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat. Este decisiv în alegerea noului premier GALERIE FOTO
Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat. Sursa foto: gazetaromaneasca.ro

Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat! Ei bine, pentru început, președintele României a invitat partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni, după cum a declarat într-un mesaj transmis după ce moțiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul Dăncilă a picat.

Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat

Președintele Klaus Iohannis a spus că alegerile anticipate nu sunt posibile decât cu consensul partidelor parlamentare, iar în urma consultărilor va vedea dacă există sau nu consens între partide pentru organizarea alegerilor anticipate.

Dacă nu se vor organiza alegeri anticipate, președintele României a spus că România are nevoie de un guvern care să asigure buna funcționare a României până la alegerile legislative viitoare. Potrivit Constituției României, președintele trebuie să numească un premier, după căderea Guvernului.

Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat
Ce rol are Klaus Iohannis după ce guvernul României a picat. Sursa foto: digi24.ro

Ce spune Constituția României despre alegerile anticipate

Dacă propunerea președintelui României va fi respinsă de două ori de Parlamentul României, acesta va fi dizolvat și se vor organiza alegeri anticipate. „(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”, potrivit articolului 89 din Constituția României.

Cum poate fi dizolvat Parlamentul

Dificultatea procedurii constă în faptul că Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Din punct de vedere practic, dizolvarea Parlamentului implică parcurgerea următoarele etape principale:

  • încetarea mandatului Guvernului, care se poate produce fie ca urmare a expirării mandatului (în momentul validării alegerilor parlamentare generale), fie ca urmare a demisiei primului-ministru, a pierderii de către acesta drepturilor electorale, a survenirii stării sale de incompatibilitate sau a decesului; de asemenea, mandatul Guvernului poate înceta în cazul adoptării de către Parlament a unei moțiuni de cenzură
  • numirea de către președinte, după consultarea partidelor parlamentare, a unui candidat la funcția de prim-ministru
  • primul-ministru desemnat trebuie să alcătuiască lista membrilor Guvernului și să se ocupe de pregătirea unui program de guvernare, cu care să se prezinte în Parlament pentru obținerea votului de încredere
  • neacordarea votului de încredere de către Parlament
  • repetarea procedurii, cu începere de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×