Sabin Bălașa este unul dintre cei mai apreciați pictori români operele sale bucurându-se de apreciere internațională. Picturile sale au fost încadrate în stilul romantism cosmic, criticii de artă lăudând creativitatea sa. El a fost distins cu numeroase premii, iar tablourile sale sunt la mare căutare.
Cele mai cunoscute picturi ale lui Sabin Bălașa
Bălașa a lăsat în urma sa o operă care cuprinde peste 200 de tablouri și o avere estimată la peste cinci milioane de dolari. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „Luceafărul”, „Miracol”, „Războinicii”, „Nunta cosmică”, „Înfruntare”, „Adam și Eva”, „Seniorii” sau „Icar”.
Sabin Bălașa s-a născut în anul 1932 la Dobrinceni, județul Olt, și a murit la București în anul 2008. Absolvent al Institutului de Artă Nicolae Grigorescu din București, el a dorit ca prin opera sa să marcheze o renaștere artistică și culturală. Primele sale opere de renume sunt muralele din Sala Pașilor Pierduți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Sabin Bălașa a realizat picturi pentru soții Nicolae și Elena Ceaușescu
Ca toți artiștii vremii, Bălașa a fost nevoit să se adapteze rigorilor regimului comunist, iar arta sa a fost pusă și în slujba partidului de la conducerea țării. În perioada 1973-1976, pictorul a realizat portete pentru Nicolae și Elena Ceaușescu, lucru care avea să-i aducă multe critici de-a lungul anilor. „Ceea ce stiați dvs. nu este un portret al lui Ceaușescu, este un Sabin Bălașa’’, obișnuia să spună acestea despre lucrare.
S-a spus despre Sabin Bălașa că era artistul preferat al cuplului prezidențial și că era unul dintre preferații sistemului, fiind recompensat și cu un apartament în zona luxoasă a Bucureștiului. La finalul anilor 80, el a fost acuzat că a promovat cultul personalității.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În ciuda acestor acuzații, pictorul a reușit să își facă nume în lumea artistică internațională, operele sale primind aprecieri unanime din partea specialiștilor. Picturile sale sunt foarte căutate, iar tablourile sale au prețuri care pornesc de la câteva mii de euro.
La ce prețuri au fost estimate picturile lui Sabin Bălașa
La o licitație organizată în aprilie 2016, pictura „Muza” a fost cumpărată de un colecționar cu suma de 17.000 de euro, după o licitație strânsă. Alte trei tablouri s-au vândut atunci cu sume demne de menționat: „Zori” – 7.000 de euro, „Povestea mării” – 2.250 de euro și „Tinerețe” – 1.600 de euro.
În 2010, la o altă licitație, tabloul „Nud pe malul mării” a fost vândut contra unei sume de 30.000 de lei, ir în 2017, pictura „Visare” a fost cumpărat cu suma de 7.000 de euro. Frescele sale sunt cotate, de asemenea, la sume exorbitante. Spre exemplu, Sabin Bălașa primea 200.000 de dolari în anul 2002 pentru o pictură murală de 276 de metri pătrați în Aula „Mihai Eminescu” de la Universitatea A.I Cuza.
În timpul vieții sale, Bălașa a luat parte la numeroase expoziții internaționale, care i-au adus faimă și care au ridicat prețul lucrărilor sale. El a luat parte la vernisaje organizate în Moscova, Roma, Paris, Damasc, Varșovia sau Cairo, dar și pe teritoriu american.
Pictorul a primit numeroase premii, precum medalia de aur la Concursul European de Pictură din Pescara (1962), Medalia de Aur la International Parlament USA (1982) sau titlul de Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone (1985).