Pablo Picasso este considerat nu numai unul dintre pictorii exponențiali din toate timpurile, dar și cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea. Peste 70 de ani de activitate artistică „multilateral dezvoltată” – pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică – au dăruit patrimoniului mondial lucrări de o valoare inestimabilă ale acestui titan care a trăit toată viața cu o pasiune nestăvilită (nici de trecere anilor!) pentru artă și… femei!
S-a născut la Malaga, Spania, pe 25 octombrie 1881, cu un nume care cere… răbdare și mare atenție: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso. Pe scurt, Pablo Picasso, Picasso fiind numele de familie al mamei sale. Și-a expus primele lucrări în 1900, când nu împlinise 19 ani și a creat adevărate capodopere până la plecarea printre sfinți (deși el n-a fost nici pe daparte un sfânt în tinpul vieții, din contră!) pe 8 aprilie 1973, la 91 de ani.
Lucrările sale au deschis drumul unui mod nou, revoluționar de tratare a formelor, care va căpăta denumirea de Cubism. Tablourile sale au fost admirate și iubite de generații întregi, dar au aparținut numai unei elite care și-a permis să le achiziționeze, „prețul” lui Picasso crescând vertiginos încă din timpul vieții sale, direct proporțional cu faima sa de geniu al penelului și al… amorului, nenumăratele aventuri galante fiindu-i tot timpul „motorul” inspirației divine transpuse magistral pe pânză. Ca o paranteză, Picasso a avut 8 femei „majore” în viața sa, pe lângă zecile, dacă nu sutele de relații pasagere. Considera că „Femeile sunt mașinării de tortură” și recunosștea, în același timp, că „Pentru mine sunt două tipuri de femei: zeiţele şi preşul pe care îţi ştergi picioarele”. Femeile au fost pasiunea și „tortura” vieții sale, întrecute doar de pasiunea sa pentru pictură.
Pablo Picasso, cele mai scumpe 10 picturi al sale
Pablo Picasso a început să se „vândă” bine după 1912, an de cotitură în viața artistului, după care situația sa a devenit mai mult decât înfloritoare. După moartea sa (pe 8 aprilie 1973, la Mougins, Franța) prețurile picturilor sale a explodat și au intrat în top 10 mondial all-time. FANATIK vă prezintă în continuare cele mai scumpe 10 tablouri ale imensului artist polivalent care a fost Pablo Picasso.
-
„Femeile din Alger” / 179.400.000 de dolari / 12 mai 2015
Acest tablou al lui Picasso devenea în acea zi de 12 mai 2015 cel mai scump tablou vândut vreodată la licitatie până atunci, eveniment petrecut la celebra casă „Christie’s” din New York, în cadrul căruia au fost doborate 10 recorduri mondiale! Picasso a pictat „Femeile din Alger” în 1955, ca omagiu adus pictorului Henri Matisse, placta la cele sfinte pe 3 noiembrie 1954. Cu 18 ani înainte, în 1997, același tablou fusese vândut, de aceeași casă de licitație, cu „doar” 32 de milioane de dolari…
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
-
„Visul” / 158.580.000 de dolari / 26 martie 2013
Legenda spune că Picasso a pictat acest „vis” într-o singură după-amiază, pe 24 ianuarie 1932. Potrivit „New York Post”, a fost la acel moment cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o operă de artă în SUA. Tabloul o reprezintă pe iubita sa din acea vreme, Marie-Thérèse Walter, o blondă temperamentală de 22 de ani, folosită ca model și… amantă de Picasso din 1927 până în 1935, în timp ce era căsătorit cu dansatoarea rusoaică Olga Khokhlova. Relația lor începuse când ea avea 17 ani și el 45. A durat 9 ani. Marie-Thérèse avea să se sinucidă în 1977, marcată profund de moartea lui și bântuită de regretul și îndoiala strecurate în sufletul ei de gestul „postum” al lui Picasso, care a cerut ca la mormântul lui să fie ridicată o statuie a lui Marie-Thérèse…
-
„Nud, frunze verzi și bust” / 116.482.000 de dolari / 17 mai 2010
Pictat în 1932, tabloul a fost vândut de casa de licitații „Christie’s” din new York. Fusese expus publicului doar o singură dată, în 1951. Nudul o reprezintă pe aceeași Marie-Thérèse Walter din pânza amintită anterior, „Visul”.
-
„Băiat cu pipă” / 104.168.000 de dolari / 4 mai 2004
„Băiat cu pipă”, ulei pe pânză 100 x 81,3 cm, pictat în 1905, a fost vândut la licitație de cunoscuta casă „Sotheby’s” din New York și a devenit în acel moment, la 4 mai 2004, cel mai scump tablou din toate timpurile. Până atunci nu mai existase nicio altă operă de artă care să fi fost vândută cu mai mult de 100 de milioane de dolari. Deşi cumpărătorul a vrut să îşi păstreze anonimatul, presa americană a scris că acesta ar fi fost miliardarul brazilian Guido Barilla, proprietarul unui imperiu al pastelor, care deţine aproape jumătate din cota de piaţă a produselor făinoase din Italia şi un sfert din cea a Statelor Unite ale Americii.
-
„Dora Maar cu pisica” / 95.216.000 de dolari / 3 mai 2006
Portretul pictat de Picasso în 1941 o înfățișează în manieră cubistă pe iubita sa din acel an, Dora Maar, pe un scaun, cu o pisică neagră pe umăr. Pictura impresionează atât prin strălucirea deosebită a culorilor, cât și prin modelul complex al hainelor cu care este îmbrăcată femeia. Dora Maar, fire artistică împlinită în fotografie, poezie și pictură, a fost amanta lui Picasso timp de 8 ani, între 1935 și 1943.
-
„Femeie cu beretă și rochie cadrilată” / 64.670.000 de dolari / 28 februarie 2018
Prima apariție pe piața internațională a acestui ulei pe pânză a adus recordul licitației organizate de casa londoneză Sotheby’s în ultima zi de februarie a acestui an. Tabloul pictat în 1937 „cuprinde” imaginile unor iubite ale lui Picasso, stilizate în maniera cubistă a autorului. În prim-plan apare Marie-Thérèse Walter, amanta sa din 1927 până în 1935, dar în planul secund, în umbră, apare și Dora Maar, care i-a fost amantă între anii 1935 și 1943.
-
„Femeie așezată” / 63.220.336 de dolari / 21 iunie 2016
Femeia „așezată” a fost, în realitate, prima mare iubire a lui Picasso, Fernande Olivier, pe care a cunoscut-o în 1904. Model cunoscut printre pictorii și sculptorii vremii, Fernande era o roșcată voluptoasă, cu o gândire independentă și curajoasă, raportat la acel timp, dar cam leneșă și „disponibilă” oricând. Pânza combină tonurile de gri, verde smarald și portocaliu într-o paletă echilibrată, chiar reținută, în contrast cu exuberanța obișnuită a paletei de culori folosită de obicei de Picasso.
-
„Femeie cu braţele încrucişate” / 55.006.000 de dolari / 8 noiembrie 2000
Tablou început în 1901 și terminat în 1902 (58,5 x 81,5 cm), într-o perioadă tristă, chiar întunecată, din viaţa lui Picasso, cunoscută drept Perioada Albastră. Atrag atenția tonurile tipice, frumoase, de diferite nuanțe de, evident, albastru. Femeia cu brațele încrucișate, uitându-se, parcă, în gol a fost vândută de casa de licitații Christie’s din New York.
-
„Nunțile lui Pierrette” / 51.670.000 de dolari / 30 noiembrie 1989
Acum de o valoare estimată la 72.698.000 de dolari, „Nunțile lui Pierrette” a fost pictat în 1901, în Perioada Albastră, vremuri în care Picasso trăia în sărăcie și depresie după sinuciderea unui foarte bun prieten, Carlos Casagemas. Nu este cunoscut cu exactitate câștigătorul licitației prin care casa pariziană „Binoche et Giquello” a vândut pânza de 115 x 195 cm, dar zvonurile din presa franceză „spun” că acesta ar fi un miliardar din Emiratele Arabe Unite.
-
„Portretul lui Angel Fernández de Soto” / 51.586.000 de dolari / 8 noiembrie 2010
Picasso a pictat acest magnific portret în 1903, în plină Prioadă Albastră. Un adevărat dandy în Barcelona începutului de secol, Angel Fernandez de Soto l-a fascinat pe Picasso și i-a fost model din toamna lui 1902 până în primăvara lui 1904, dar și prieten apropiat până la moartea sa, în 1938, în războiul civil din Spania. Tabloul de 69,5 х 55 cm a fost vândut de casa de licitații Christie’s din New York. Portretul are principalele caracteristici ale perioadei respective, inclusiv senzația de izolare și alienare socială. Subiectul este „prezentat” într-o manieră aproape caricaturală, cu exagerări și sublinieri ciudate, tușe dense, îngroșate și energice, chiar îndrăznețe.
„Pablo a fost un pionier, îi plăcea să fie primul în tot ce făcea. Şi era foarte generos, ajutând oamenii din jurul lui cu bani” – Olivier Picasso, unul dintre cei 6 nepoţi în viaţă (al şaptelea s-a sinucis)
„Sentimentele lui Picasso faţă de femei oscilau între tandreţe maximă şi ură violentă, calea de mijloc fiind dispreţul” – Patrick O’Brian, unul dintre biografii lui Picasso
„Când Pablo îşi schimba partenera, tot restul vieţii sale se schimba, de la cercul de prieteni, casă şi animalele de companie până la natura operelor sale de artă” – Dora Maar
25.669 de lucrări originale a lăsat posterității Pablo Oicasso, cel mai prolific pictor al tuturor timpurilor
8 femei importante s-au „împletit” în viața lui Picasso: Fernande Olivier, Marcelle Humbert, Olga Koklova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot, Genevieve Laporte, Jacqueline Roque
4 copii i-au dăruit femeile importante din viața sa: Paulo (Olga Koklova), Maya (Marie-Thérèse Walter), Claude şi Paloma (Françoise Gilot)